Humori kolostor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Észak-Moldva templomai
Világörökség
A Szűz Mária mennybemenetele templom külső, déli faliképének részlete
A Szűz Mária mennybemenetele templom külső, déli faliképének részlete
Adatok
OrszágRománia
Világörökség-azonosító598-002
TípusKulturális helyszín
KritériumokI, IV
Felvétel éve1993
Elhelyezkedése
Humori kolostor (Románia)
Humori kolostor
Humori kolostor
Pozíció Románia térképén
é. sz. 47° 35′ 37″, k. h. 25° 51′ 15″Koordináták: é. sz. 47° 35′ 37″, k. h. 25° 51′ 15″
A Wikimédia Commons tartalmaz Humori kolostor témájú médiaállományokat.
A humori Szűz Mária mennybemenetele templom külső faliképe
A nyugati előtér freskórészlete
A nyugati bejárat feletti freskórészlet

A Mănăstirea Humorului-ban (Románia) található Szűz Mária mennybemenetele templom a világörökség része, melyet csodálatos falfestményei, és történelmi környezete révén érdemelt ki.

Története[szerkesztés]

A templomot, és az azt övező kolostoregyüttest Petru Rareș fejedelem uralkodása idején Toader Bubuiog és felesége emeltette, s fejlődése alapítójának halála után is folytatódott. Vasile Lupu 1641-ben nagyszabású védelmi építkezéseket kezdeményezett, így a kolostor területét a 17. században új erődfalakkal biztosították. Bukovina 1774-ben történt osztrák fennhatóság alá kerülésével megkezdődött az ortodox kolostoregyüttes pusztulása. Maradványainak korszerű helyreállítása 1959-ben kezdődött el.

Elhelyezkedése, felépítése[szerkesztés]

A kolostortemplom az erődfalakkal körülvett udvar középpontjában áll. A korábbi kolostor egyik védőtornya a jelenlegi telken kívül áll. Az északnyugati kerítésfalnál egy alacsonyabb, újabb galériás torony található.

Az előcsarnok két keresztboltozati mezővel fedett, nyitott tere, majd a csegelyes-kupolás pronaosz után a kétszintes sírterem következik. A keleti oldalon, Toader Bubuiog sírja mellett van a templom liturgikus központja. Az elrendezés négyezetét hagyományos módon, kétszintes, egymástól 45°-kal elforgatott csegelyeken nyugvó kupola zárja le, amely kívülről nem látszik, mert rejtve marad a tetőzet alatt.

A világörökség körébe tartozó templom szomszédságában ma egy modern női kolostor működik, saját új templommal és rendházzal.

Belső festmények[szerkesztés]

A templom belső- és külső falfestési munkái 1535-ben fejeződtek be. A képek ikonográfiai rendje a Moldvában meggyökeresedő ortodox hagyományok szerint alakult ki. A belső falfestmények legfelső, mennyezeti szférájából töretlen kompozíciós átmenet vezet az alsó, földi mezőbe, ahol Petru Rareș fejedelem felesége és fia társaságában Krisztus oltalmába helyezi a templomot. A Mária, vagy Szent János alakja köré komponált képek a nyugati oldalon, a nyitott előcsarnokban az utolsó ítélet víziójával kapcsolódnak a külső falfestmények együtteséhez. A szentélyrész külső falfelületén a hagyományos, hat sorba rendezett égi és földi hierarchia képei jelennek meg. A déli oldalon a Jessze fájának képei, délnyugatra, az Akathisztosz-himnusz alapján Mária történetének bemutatása következik. Itt látható Konstantinápoly ostroma is. A templom északi oldalán a képek majdnem teljesen elpusztultak.

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • A világ természeti csodái és kultúrkincsei, 1. (Délkelet-Európa) kötet, 8. számozat: p. 60-66. Alexandra Kiadó (1997), ISBN 963-367-245-7
  • A művészet története: A korai középkor. Corvina Kiadó, 1986, ISBN 963-13-2393-5
  • Kádár Zoltán: Művészettörténet 14. sz. Ókeresztény és kora bizánci művészet. Gondolat K. 1959.
  • Kádár Zoltán: Művészettörténet 15. sz. Bizánci művészet. Gondolat K. 1959.
  • Bals, E.: Das Kloster Humor. Bukarest, 1967.
  • Szentkirályi Zoltán – Détshy Mihály: Az építészet rövid története I-II., Műszaki Könyvkiadó, 1964/2000, ISBN 963-16-3059-5
  • Cs. Tompos Erzsébet – Czellár Katalin: Moldvai utazások. Panoráma K. 1978.ISBN 963-243-099-9
  • J. M. Roberts: A szétváló hagyományok kora. Képes világtörténelem IV. kötet. Officina Nova-Magyar Könyvklub 1999. ISBN 963-548-774-6.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Humor monastery
A Wikimédia Commons tartalmaz Humori kolostor témájú médiaállományokat.