Huiker

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Huiker
előd
egyiptomi fáraó
utód
?
?

Ajtókeret Huiker nevével, Abüdoszból
Ajtókeret Huiker nevével, Abüdoszból

Nomen
<
Aa1G43iq
r
>

ḫwỉ-qr
Huiker

Huiker ókori egyiptomi uralkodó volt, akinek neve egyetlen ajtókeretről ismert, melyen titulatúrájának egy része fennmaradt. Az ajtókeretet Flinders Petrie találta Abüdoszban a 20. század elején; ma a Pennsylvaniai Egyetem Régészeti és Antropológiai Múzeuma gyűjteményében van (E 17316 A-B).[1] Nem tudni, mikor uralkodott Huiker; próbálták az első és a második átmeneti korra datálni is.

Dinasztiája[szerkesztés]

Petrie a nevet eredetileg Uakerrének olvasta, de a lelet datálásában bizonytalan volt, csak nagyjából helyezte el a VII. és a XIV. dinasztia közé. Gaston Maspero nem sokkal később a VI.-XI. dinasztiára datálta. Max Pieper ismerte fel a név helyes, Huiker olvasatát, és úgy tartotta, a király a XIII. és a XVIII. dinasztia közé tehető. Ludwig Borchardt ugyanerre a következtetésre jutott, Henri Gauthier pedig 1907-ben Maspero elképzelését követve ismét az első átmeneti korra datálta.[1][2]

Detlef Franke vetette fel először egy ún. abüdoszi dinasztia létezését,[3] amely Abüdosz környékét uraló helyi királyokból állt a második átmeneti korban, és Huikert is közéjük sorolta. Jürgen von Beckerath szintén a második átmeneti korra datálja, annak alapján, hogy az ajtókeret állítólag I. Szenuszert egy épületéből származik, bár Huiker Hórusz-neve, a Merut szokatlannak minősül ebben a korban.[1]

Kim Ryholt szintén a Hórusz-név alapján próbálta datálni: mivel a Merut túl egyszerűnek tűnik a második átmeneti korban használt Hórusz-nevekhez képest, melyek általában két-három szóból állnak, Huiker szerinte korábban élt, az első átmeneti kor egy közelebbről meg nem határozott időszakában..[4]

Név, titulatúra[szerkesztés]

A fáraók titulatúrájának magyarázatát és történetét lásd az Ötelemű titulatúra szócikkben.
Hórusz-név
G5
U6r
w
t
Srxtail2.svg
mrwt
Merut
Ré fia
G39N5
 
Hiero Ca1.png
Aa1G43iq
r
Hiero Ca2.png
ḫwỉ-qr
Huiker[2]

Forrás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Khuiqer című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  1. a b c Jürgen von Beckerath, Untersuchungen zur politischen Geschichte der zweiten Zwischenzeit in Ägypten (= Ägyptologische Forschungen, 23). Augustin, Glückstadt / New York, 1964, p. 70.
  2. a b Henri Gauthier, Le Livre des rois d'Égypte, recueil de titres et protocoles royaux, 1, Des origines à la XIIe dynastie, (= MIFAO 17) Cairo, 1907, p. 192.
  3. Detlef Franke, Zur Chronologie des Mittleren Reiches. Teil II: Die sogenannte Zweite Zwischenzeit Altägyptens, In Orientalia, 57 (1988), p. 259.
  4. Kim Ryholt, The Political Situation in Egypt during the Second Intermediate Period, c. 1800-1550 B.C. (= The Carsten Niebuhr Institute Publications, vol. 20, ISSN 0902-5499). The Carsten Niebuhr Institute of Near Eastern studies, Copenhagen 1997, ISBN 87-7289-421-0, p. 163 n. 595.