Tündérkémény

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Hoodoo szócikkből átirányítva)

A tündérkémények magas, nem túl széles, az erózió által kialakított sziklatornyok, melyek általában kiszáradt vízgyűjtő területen, angol szóval badlanden találhatók.

Tündérkémények a Bryce Canyon Nemzeti Parkban (USA)

Anyaguk viszonylag puha szikla, mely felül keményebb, és így kevésbé erodálódott az évmilliók során. Tipikusan üledékes kőzetek területén fordulnak elő, és vulkanikus sziklákból is formálódhatnak.

Többnyire száraz, forró sivatagi területeken találhatóak.

A tündérkémények jellegzetessége, hogy változó vastagságúak, kissé hasonlóan egy totemoszlophoz. Magasságuk is változó, egy átlagos felnőtt magasságától egészen egy 10 emeletes házig terjedhet.

Formájuk igen változatos lehet, attól függően, hogy milyen mértékben volt hatással az erózió az egyes rétegekre. A színük is változó, ez attól függ, hogy milyen ásványokat tartalmaz a szikla anyaga. A színük többnyire vöröses a mangán-, és vastartalom miatt.

Előfordulásaik[szerkesztés]

Tündérkémények szép számban találhatóak a Colorado-fennsík területén.

A Földön a legtöbb (több száz) tündérkémény együtt a Bryce Canyon Nemzeti Parkban található, mely az USA Utah államában van, közel a Monument Valley-hez, és a Red Canyonhoz.[1] A Bryce Canyon nagy turistalátványossága a tündérkémények alkotta természetes "amfiteátrum", melyet az erózió alakított ki.

Törökországban Kappadókia területén is találhatóak ilyen sziklaformák, ahol lakásokat is vájtak egyes sziklákból.[2][3][4]

Franciaországban az Alpes-de-Haute-Provence területén találhatóak tündérkémények.[5][6]

Szerbiában Đavolja Varoš (‘Az ördög városa’) területén láthatóak ilyen képződmények, mely 1959 óta védett terület.[7]

Tajvan szigetén a Wanli körzetben található néhány tündérkémény, melyek a tengerparton alakultak ki a miocén korban.

Tündérkémények vulkanikus sziklákból[szerkesztés]

A vulkanikus eredetű tündérkémények anyaga tufa (kőzettévált vulkáni törmelék), melyet vékony bazalt réteg fed. A bazalt jóval keményebb kőzet és ezért ellenállóbb az erózióval szemben. Az idők során a bazalt rétegben repedések keletkezhetnek, és ezeken keresztül az erózió utat talál a puhább rétegekhez, melyeket formálja, és kialakulnak a fura, látványos alakzatok.

Képek a világból[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Molnár Béla: A Föld és az élet fejlődése. Harmadik, átdolgozott kiadás. (hely nélkül): Tankönyvkiadó, Budapest. 1990. 360. o. ISBN 963-18-2877-8  
  • DeCourten, Frank. 1994. Shadows of Time, the Geology of Bryce Canyon National Park. Bryce Canyon Natural History Association.
  • Kiver, Eugene P., Harris, David V. 1999. Geology of U.S. Parklands 5th ed. John Wiley & Sons, Inc. 522-528.
  • Sprinkel, Douglas A., Chidsey, Thomas C. Jr., Anderson, Paul B. 2000. Geology of Utah's Parks and Monuments. Publishers Press: 37-59
  1. http://www.nps.gov/brca/index.htm
  2. Central Bank of the Republic of Turkey. [2009. június 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. április 20.)
  3. Banknote Museum: 8. Emission Group - Fifty New Turkish Lira - I. Series. [2009. április 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. április 20.)
  4. Announcement on the Withdrawal of E8 New Turkish Lira Banknotes from Circulation, 2007. május 8. [2009. április 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. április 20.)
  5. Haug, Émile. Traité de géologie. Librairie Armand Colin, 386. o. (1907) 
  6. Godefroy, René. La nature alpine: exposé de géographie physique. B. Arthaud, 121. o. (1940) 
  7. New7Wonders: Đavolja Varoš, Rock Formation. [2009. július 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. június 4.)

További információk[szerkesztés]