Holéczy Ákos (zenész, 1943)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Holéczy Ákos
Életrajzi adatok
Született1943. július 2.
Budapest
Elhunyt2016. január 19. (72 évesen)
Szüleidr. Holéczy Ákos
Ákos Stefi
Pályafutás
Műfajokdzsessz
EgyüttesStage Four Band
Hangszerszaxofon
Tevékenységszaxofonművész, dzsesszzenész
IPI-névazonosító00014277896
SablonWikidataSegítség

Holéczy Ákos Endre (külföldön Akos Holéczy vagy Bandy Holéczy) (Budapest, 1943. július 2.2016. január 19.[1]) magyar, majd svájci dzsesszzenész, szaxofonos.

Életpályája[szerkesztés]

Első meghatározó zenei tapasztalatait édesapja, dr. Holéczy Ákos big bandjében szerezte. Édesanyja, Ákos Stefi, klasszikus zenei diplomával rendelkező dzsesszénekesnő volt. A dzsessz az akkori idők kommunista rendszerében nemigen tartozott a megtűrt műfajok közé. Elsősorban ez a tény vezetett ahhoz, hogy Holéczy, első nyugat-európai koncertturnéja alkalmával, a lehetőséget kihasználva Svájcban politikai menedékjogot kért, amit rövidesen el is nyert. Saját kvartettjével, kvintettjével ezután folyamatosan klubokban, diszkókban lépett fel. Majd felvételizett bázeli Zeneakadémia (Musik-Akademie der Stadt Basel). szaxofon tanszakára, ahol Iwan Roth növendékeként 1977-ben tanári diplomát, majd 1979-ben „Summa cum laude“ minősítéssel művészdiplomával végzett.

Bázelban telepedett le, ahol a leimentali, arlesheimi és a binningen/bottmingeni zeneiskolákban hosszú évekig szaxofontanárként működött (1975–2001). Emellett mint baritonszaxofonos, rendszeresen dolgozott, és közreműködött a zürichi, Hans Moeckel és Peter Jacques vezetése alatt álló DRS Big-Bandben, meghívott vendégszólistaként pedig a számos nemzetközileg is elismert, neves karmester vezetése alatt álló Bázeli Rádió és a Zürichi Tonhalle szimfonikus zenekaraiban (Sinfonieorchester Basel, Tonhalle Orchester Zürich). Részt vett a Hiroshi Wakasugi karmester vezetésével tartott távol-keleti turnén Szingapúrban, Hongkongban és Japánban. Olaszországban a Veronai Arénában lépett fel szólistaként, Christoph Eschenbach karmester vezényletével, Maurice Ravel Bolérójában. A Frankfurt am Main-i Alte Operben, a Hessische Rundfunks-Sinfonieorchesterrel, szintén mint szólistát láthattuk, hallhattuk Muszorgszkij Egy kiállítás képei című művének eurovíziós felvételén. Továbbá számos alkalommal közreműködött a frankfurti Sendesaal koncertjein és felvételein, többek között Eötvös Péter dirigens vezénylete alatt. 1975–1983 között a Stadtmusik Basel Big Bandjének vezetője.

Ákos szakmai tevékenysége során gospel- és templomi kórusokkal, különböző rock, pop, fusion, világzenei, blues, funky és soul együttesekkel számos, változatos stílusú és műfajú zenei projektet ill. koncertet hozott létre. Ezek során többek között a következő művészekkel játszott együtt: Dennis Armitage, Charles Tolliver, Ann Malcolm, Toots Thielemans, Remo Rau, Glenn Ferris, Kurt Weil, Roman Dyląg, Thomas Schauffert, Jimmy & The Rackets, Béla Szakcsi Lakatos, Robert Szakcsi Lakatos, 1980-ban Thomas Moeckellel, annak „Centrifuga“ c. CD-jén is. Ákos ezen kívül – mint vezető szaxofonos – számos színházi produkcióban is közreműködött, így pl.: a bázeli Stadttheaterben, a Friedrich Cerha karmester által dirigált Sinfonieorchester Basel meghívott vendégeként Prokofjew Rómeó és Júliájában, Alban Berg Lulu c. operájában, valamint különböző színpadi művek, – pl. Cabaret – bemutatásakor a Zürichi Operaházban.

A Burghard Victor által alakított „Europort” elnevezésű szaxofontrió tagja (Burghard Victor, Ann Malcolm, Akos Holéczy). Koncertezett Svájcban és USA-ban, többek között a Swiss Institut/ New Yorkban és a washingtoni Svájci Követségen.

Diszkográfiája[szerkesztés]

  • 2007: Destinations, Hungaroton
  • Saxophon-Kollektiv Europort: Divertimento
  • Stage Four Band: That’s Entertainment!

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Akos Holéczy című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gyászjelentése a zenész weboldalán. (német nyelven). [2014. április 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. május 24.)

Források[szerkesztés]