Himilko

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Himilko
Születetti. e. 6. század
Elhunyti. e. 5. század[1]
Foglalkozásafelfedező
SablonWikidataSegítség

Himilko (föníciai írással "HMLK" kiejtve "Himilk" görög átírása) karthágói felfedező volt, aki az i. e. 6. század végén, a karthágói hatalom fénykorában idején élt.

Története[szerkesztés]

Himilko a Földközi-tenger első ismert felfedezője volt, aki elérte Európa északnyugati partjait. Kalandjainak elveszett beszámolói a római írók által váltak ismertté.

Himilko útjára való legrégebbi utalás a Naturalis Historia rövid említése idősebb Plinius római tudóstól. Himilkót Rufus Festus Avienus, a 4. században élt latin író háromszor is idézte, aki Ora Maritima címmel írta a 4. századból való földrajzi, költői beszámolóját.

Himilko észak felé hajózott a mai Spanyolország, Portugália, Anglia és Franciaország között. Az Északnyugat-Franciaországban, valamint Portugáliában élő Oestrimii törzs területén valószínűleg a bronz és más ötvözetek előállításához használt ón kereskedelmet érte el. A karthágói Himilko útjairól szóló feljegyzések említik Albion és Ierne szigeteit is.

Avienus azt állította, hogy az Oestriminisig való utazás négy hónapig tartott a karhágóiaknak. Himilko (Avienus szerint) az első volt, aki az északi Atlanti-óceánt vitorlázással átszelte; Ailus szerint Himilko a dél-ibériai tartesszusok által használt kereskedelmi útvonalat követte.

Himilko utazásait úgy írta le, mint meglehetősen rossz élményt, mely alatt többször említett tengeri szörnyeket, valószínűleg azért, hogy megakadályozza a görög riválisokat abban, hogy új kereskedelmi útvonalukkal versenyezzenek. A szörnyek karthágói beszámolói a mítoszok egyik forrásává váltak az Atlanti-óceánon vitorlázók között.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Dictionary of African Biography (angol nyelven). Oxford University Press, 2012

Források[szerkesztés]

  • Livius: Himilco [1]