Hillary Jordan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hillary Jordan
A 2011-es Texasi Könyvfesztiválon(wd)
A 2011-es Texasi Könyvfesztiválon(wd)
Született1963. szeptember 27. (60 éves)
Miami, Florida,  USA
Állampolgárságaamerikai
Nemzetiségeamerikai
Foglalkozása
Iskolái
KitüntetéseiPEN/Bellwether Prize for Socially Engaged Fiction

SablonWikidataSegítség

Hillary Jordan (Dallas, 1963. szeptember 27. –) amerikai regényíró. Dallasban és az oklahomai Muskogee-ben nőtt fel, jelenleg Brooklynban él. A Wellesley College-ban(wd) szerzett BA(wd) fokozatot, a Columbia Egyetemen pedig MFA-t(wd) kreatív írásból[1] és írt két regényt: Mudbound (2008) és When She Woke (2011), valamint egy novellát "Aftermirth" címmel. Jelenleg a Mudbound folytatásán dolgozik.[2] 2009-ben az Alex Award(wd) kitüntetettje.

Mudbound[szerkesztés]

A Mudbound két család konfliktusa a rasszizmussal egy gyapotfarmon a Mississippi-deltában(wd) 1946-ban. A regény 2006-ban elnyerte a szépirodalmi Bellwether-díjat(wd), amelyet kétévente a társadalmi igazságosság kérdéseivel foglalkozó, kiadatlan szépirodalmi műnek ítélnek oda, valamint 2009-ben Alex-díjat(wd) az Amerikai Könyvtári Szövetségtől(wd).[3] Ez volt 2008-ban a NAIBA (New Atlantic Independent Booksellers Association) az év szépirodalmi könyve, és a "Paste" Magazine beválasztotta az évtized legjobb tíz debütáló regénye közé.[4] Egy díjnyertes filmadaptáció 2017-ben jelent meg.[5]

When She Woke[szerkesztés]

A When She Woke Nathaniel Hawthorne The Scarlet Letter(wd) című művének disztópikus újragondolása, amely egy jövőbeli teokratikus Amerikában játszódik, ahol a bűnözőket ahelyett, hogy bebörtönöznék és rehabilitálnák, úgy büntetik, hogy „krómozzák” őket – bőrszínüket genetikailag megváltoztatják, hogy megfeleljen bűnösségüknek –, és kiengedik őket a lakosság közé, hogy a lehető legjobban túléljék őket.

Művei[szerkesztés]

27 szerző, 27 történet. Nevek nélkül. Közreműködők: Robert Olen Butler(wd), Catherine Chung(wd), Trent Dalton(wd), Heidi W. Durrow(wd), Tony Eprile(wd), Louise Erdrich(wd), Jamie Ford(wd), Julia Glass(wd), Peter Godwin(wd), Hillary Jordan, Rebecca Makkai, Valerie Martin(wd), Dina Nayeri(wd), Chigozie Obioma(wd), Téa Obreht(wd), Helen Oyeyemi(wd), Mary-Louise Parker, Victoria Redel(wd), Jason Reynolds(wd), S.J. Rozan(wd), Meredith Talusan(wd), Cheryl Lu-Lien Tan(wd), Souvankham Thammavongsa(wd), Jeet Thayil(wd), Paul Theroux, Luis Alberto Urrea(wd), és Edmund White(wd)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hillary Jordan, author of MUDBOUND and WHEN SHE WOKE | Bio. [2013. október 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. szeptember 15.)
  2. Tale author Hillary Jordan eyes 'Mudbound' sequel for next novel - the Daily News Online: Tale for Three Counties. [2014. március 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. szeptember 15.)
  3. 2009 Alex Awards. Ala.org , 2009. január 16. (Hozzáférés: 2016. október 30.)
  4. Top 10 Best Debut Novels of the Decade (2000-2009). Pastemagazine.com , 2009. november 19. [2018. január 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. október 30.)
  5. Mudbound (film)

Egyéb információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hillary Jordan című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.