Henri de la Rochejaquelein

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Henri de la Rochejaquelein
Henri de la Rochejaquelein katonái élén
Henri de la Rochejaquelein katonái élén
Született 1772. augusztus 30.[1]
Mauléon
Meghalt 1794. január 28. (21 évesen)[1]
Nuaillé
Állampolgársága francia
Rendfokozata Generalissimo
Csatái Vendée-i háború
Szülei Henri du Vergier de La Rochejaquelein
A Wikimédia Commons tartalmaz Henri de la Rochejaquelein témájú médiaállományokat.

Henri de la Rochejaquelein (eredetileg Henri du Vergier, Rochejaquelein(wd) grófja, (Saint-Aubin-de-Baubigné(wd), Mauléon), 1772. augusztus 30.Nuaillé (Maine-et-Loire), 1794. január 28.) királypárti főnemes, a Vendée-i háború idején a felkelés legfiatalabb tábornoka.

Élete[szerkesztés]

Rochejaquelein (ejtsd kb. ross-zsáklen) grófjának neve először a francia forradalom kezdetén tűnt fel, amikor részt vett a Tuileriák védelmében, 1792. augusztus 10-én, a királyi testőrség tisztjeként. A forradalmi háború kitörését követően elutasította a háborút, ezért visszavonult a katonai szolgálatból és unokatestvéréhez, Joseph Lescure-höz költözött, annak Poitou-i birtokára.

1793 márciusában, a király kivégzése és gazdasági problémák miatt Vendée tartományban királypárti felkelés tört ki. A felkelők létrehozták a „Királyi és Katolikus Hadsereget”, amelynek egyik vezetője Rochejaquelein lett. A felkelők tábornokaként az ő nevéhez fűződött Bressuire, Fontenay-le-Comte és Saumur városok bevétele. Ehhez az időszakhoz kötődik később híressé vált hadparancsa: „Barátaim! Ha támadok, kövessetek! Ha meghátrálok, öljetek meg! Ha meghalok, bosszuljatok meg!”

Szeptemberben Chantonnay mellett verte meg a republikánus kormány hadseregét, azonban a túlerőben levő ellenség rákényszerítette a felkelőket, hogy visszavonuljanak a Loire folyón túlra, majd Cholet városnál október 17-én érzékenyen megverték őket, a csatában a felkelők egyik parancsnoka, Charles de Bonchamp is elesett.

Október 20-án kinevezték a lázadók főparancsnokává. Ebben a minőségében elfoglalta Avranches-t, de vereséget szenvedett Granville-nél és kénytelen volt visszavonulni Angers-ig. December 12-én a felkelők katasztrofális vereséget szenvedtek a Le Mans-i csatában, majd 23-án a savenay-i csatában is. Rochejaquelein azonban nem adta fel és serege maradékával megkísérelt gerilla-hadviseléssel harcolni a republikánus hadsereg ellen, de 1794. január 28-án Nuaillé mellett egy katona meggyilkolta.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)

Források[szerkesztés]

  • George J. Hill, The Story of the War in La Vendée and the Little Chouannerie (New York: D. & J. Sadlier & Co.

További információk[szerkesztés]