Henri de la Rochejaquelein

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Henri de la Rochejaquelein
Henri de la Rochejaquelein katonái élén
Henri de la Rochejaquelein katonái élén
Született
1772. augusztus 30.
Elhunyt
1794. január 28. (21 évesen)
Nuaillé
Foglalkozása hivatalnok
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Henri de la Rochejaquelein témájú médiaállományokat.

Henri de la Rochejaquelein (eredetileg Henri du Vegier, Rochejaquelein grófja, (Saint-Aubin-de-Baubigné (Deux-Sèvres), 1772. augusztus 30.Nuaillé (Maine-et-Loire), 1794. január 28.) királypárti főnemes, a Vendée-i háború idején a felkelés legfiatalabb tábornoka.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Rochejaquelein grófjának neve először a Francia forradalom kezdetén tűnt fel, amikor részt vett a Tuileriák védelmében, 1792. augusztus 10-én, a királyi testőrség tisztjeként. A forradalmi háború kitörését követően elutasította a háborút, ezért visszavonult a katonai szolgálatból és unokatestvéréhez Joseph Lescure-höz költözött, annak Poitou-i birtokára.

1793 márciusában, a király kivégzése és gazdasági problémák miatt Vendée tartományban királypárti felkelés tört ki, a felkelők létrehozták a "Királyi és Katolikus Hadsereget", amelynek egyik vezetője Rochejaquelein lett. A felkelők tábornokaként az ő nevéhez fűződött Bressuire, Fontenay-Le-Comte és Saumur városok bevétele. Ehhez az időszakhoz kötődik később híressé vált hadparancsa: "Barátaim! Ha támadok, kövessetek! Ha meghátrálok, öljetek meg! Ha meghalok, bosszuljatok meg!"

Szeptemberben Chantonnay mellett verte meg a republikánus sereget, azonban a túlerőben levő ellenség rákényszerítette a felkelőket, hogy visszavonuljanak a Loire folyón túlra, majd Cholet városnál október 17-én érzékenyen megverték őket, a csatában a felkelők egyik parancsnoka, Charles de Bonchamp is elesett.

Október 20-án kinevezték a lázadók főparancsnokává. Ebben a minőségében elfoglalta Avranches-t, de vereséget szenvedett Granville-nél és kénytelen volt visszavonulni Angersig. December 12-én a felkelők katasztrofális vereséget szenvedtek a Le Mans-i csatában, majd 23-án a Savenay-i csatában is. Rochejaquelein azonban nem adta fel és serege maradékával megkísérelte gerilla hadviseléssel felvenni a harcot a republikánus hadsereggel, azonban 1794. január 28-án Nuaillé mellett egy katona meggyilkolta.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • George J. Hill, The Story of the War in La Vendée and the Little Chouannerie (New York: D. & J. Sadlier & Co.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]