Helmut Berger (színművész, 1944)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Helmut Berger
Helmut Berger 1972.jpg
Életrajzi adatok
Született 1944május 29. (78 éves)
Bad Ischl, Ausztria, osztrák
Házastársa Luchino Visconti
Élettárs Luchino Visconti
Pályafutása
Aktív évek 1967 – napjainkig

Helmut Berger IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Helmut Berger témájú médiaállományokat.

Helmut Berger (Bad Ischl, Ausztria, 1944. május 29. –) osztrák színész.

Élete[szerkesztés]

Helmut Steinberger néven született 1944. május 29-én az ausztriai Bad Ischlben, s bár nem ez volt a vágya, családja révén a vendéglátóiparba került. 18 évesen Londonba költözött, ahol alkalmi munkákat vállalt, hogy színészmesterség-órákat vehessen. Miután megtanulta a nyelvet, Rómába költözött.

1964-ben találkozott először Luchino Viscontival, akinek később az élettársa lett.[1] Viscontitól kapta az első szerepét a Le streghe (1967) filmben, de világhírű Martin von Essenbeck szerepével lett Visconti Elátkozottak (La caduta degli dei) (1969) című filmjében, melyért 1970-ben Golden Globe-díjra jelölték legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. Karrierjének csúcspontja II. Lajos bajor király szerepe volt Visconti Ludwigjában (1972).

Visconti 1976-os halála mélyen megrázta Bergert. Visconti végakaratát, amelyben nyilvánvalóan őt nevezte meg örökösének, nem találták meg. Franco Zeffirelli, Visconti hajdani rendezőtársa mentorsága ellenére Berger alkohollal és drogproblémákkal küszködött. Visconti halálának évfordulóján öngyilkosságot is megkísérelt. Televíziós műsorokban is dolgozott, de Visconti halála óta egy rendezővel sem tudott együttműködni.

Berger kicsapongó élete, s nyíltan felvállalt biszexualitása okán szívesen hívták vendégnek olyan beszélgető műsorokba, amelyek például Marisa Berensonnal folytatott erotikus kalandjairól, vagy éppen Mick Jaggerről szóltak.

2004-ben az ausztriai média nagy érdeklődésének hatására Rómából Salzburgba költözött, ahol édesanyjával élt. Az anyagi helyzetéről szóló pletykákat letagadta, azzal, hogy csupán átmeneti időszak, új lakást keres Rómában, s már a drogokkal is felhagyott.

2007-ben a Berlini Filmfesztiválon díjat nyert a minden tekintetben kiemelkedő teljesítményéért.

Ismertebb filmjei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]