Heim Géza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Heim Géza
Heim Géza 1936-ban
Heim Géza 1936-ban
Született 1888. április 20.
Nagyszentmiklós
Meghalt 1942. március 3. (53 évesen)
Budapest
Állampolgársága magyar
Rendfokozata vezérőrnagy
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Heim Géza témájú médiaállományokat.

Vitéz báró san-martino del Carsoi Heim Géza (Nagyszentmiklós, 1888. április 20.Budapest, 1942. március 3.) magyar királyi vezérőrnagy.

Heim Géza a császári és királyi 46. gyalogezred (Szeged) főhadnagya 1916 május 8-án a Doberdó-fennsíkon San Martinónál az elöljárói parancsot megtagadva haditettet hajtott végre. A kapott parancs ellenére az aláaknázott és felrobbantott gránáttölcsért megszállta és nem vonult vissza. A helyszínen lévő József főherceg többször felszólította a visszavonulásra, majd személyesen ellenőrizve aztán igazat adott a főhadnagynak ugyanis a tölcsér feladása az arcvonal felbomlását eredményezte volna. József főherceg javasolta a sebesüléséből felépülő Heim Gézának, hogy folyamodjon a Katonai Mária Terézia-rendért. A rend káptalanja a kitüntetést megítélte és a renddel együtt nemességet és magyar bárói címet kapott "san martino del carsoi" előnévvel.

A rend 180. promócióján IV. Károly király a következő lovagokat avatta fel 1917. augusztus 17-én: Willerding Rezső, Hospodor Eduárd, Novák Guido, Elisson Ottó, Scharitzer György, Dankl Viktor, Trallmann Ignác, Lutzschouning József, Zeidler Ewin, Artz Arthur, Kövess Hermann, József főherceg, Jacenka József, Szurmay Sándor, Hoffmann Péter, Tischler Frigyes, Wurm Vencel, Lukachich Géza, Prochazka Robert, Heim Géza, Prochazka Emil, Cumin Arthur, Banfield Gottfried, Glogovac Gojkomir.

Források[szerkesztés]