Hatvani buszpályaudvar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hatvani buszpályaudvar
Boldogi út Bus station, S, 2017 Hatvan.jpg
Település Hatvan
Építési adatok
Építés éve 2010
Építész(ek) Dénes Görgy, Pásztor József, Lalo Emese, Igar Péter
Kezelő KMKK Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ
Elhelyezkedése
Hatvani buszpályaudvar (Magyarország)
Hatvani buszpályaudvar
Hatvani buszpályaudvar
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 40′ 20″, k. h. 19° 39′ 25″Koordináták: é. sz. 47° 40′ 20″, k. h. 19° 39′ 25″
A Wikimédia Commons tartalmaz Hatvani buszpályaudvar témájú médiaállományokat.

A Hatvani buszpályaudvaron megvalósult épületet 2010-ben adták át, Hatvan Város Önkormányzatának megrendelésére, Pro Architectura-díjat nyert. Funkcionális, logisztikai szempontokon túl a gondolatiság megjelenítése is cél volt a tervezésnél: középületi szerepet kapott az épület, mely alkalmazkodik Hatvan városának környezetéhez. A belvárosi beruházás 13.699 négyzetméteren terül el, ebből 2.930 négyzetméter lett beépítve. A zöldterület 5.590 négyzetméter. A buszpályaudvart felfelé 5,55 méter magasságban építették be.

2005 és 2009 között épült. Az átadás éve 2010 volt, generáltervezője az Építész Kaláka KFT. A korábbi hatvani buszpályaudvar 1958-ban létesült.

A megnyitón Szabó Zsolt országgyűlési képviselő, polgármester és Uti Csaba mondtak beszédet.

Abban tér el a megszokott buszpályaudvaroktól, hogy az épület perontetőket kapott, mindez biztonságérzetet sugároz, a szigetszerű érzést pedig a zöld park biztosítja. A liget zöld parkja a pályaudvarnál folytatódik.

Középen kapott helyet az állomásépület, köré kerültek a peronok. Az állomástól azonos távolságban, egyenrangúan vannak a peronok kialakítva. Az épületből jó a kilátás a járatokra, így a forgalomirányító szabad szemmel is könnyen figyelemmel kísérheti a buszokat.

Üzemi területei közé tartoznak a pénztárak, a csomagfelvétel, a forgalmat irányító és a szervezést elvégző irodák. Az üzemi épület emeletén alakítottak ki pihenőket a buszvezetők részére, valamint öltözők, kiszolgáló helységek, raktárak is helyet kaptak. A vezető érkezéskor találkozik a kollégákkal, majd felmehet a pihenő részlegbe. A közművesítésért Aniot Pál, Aniotné Kallay Gizella felelt.[1][2][3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Új buszpályaudvar Hatvanban (magyar nyelven) (html). heol.hu, 2010. december 20. (Hozzáférés: 2010. december 20.)
  2. Késik a hatvani buszpályaudvar műszaki átadása (magyar nyelven) (html). heol.hu, 2010. október 20. (Hozzáférés: 2010. október 20.)
  3. Hasznosítanák a régi buszpályaudvart (magyar nyelven) (html). bessenyei.hu, 2012. február 2. (Hozzáférés: 2012. február 2.)

További információk[szerkesztés]