Harderwijk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Harderwijk
Harderwijk címere
Harderwijk címere
Harderwijk zászlaja
Harderwijk zászlaja
Közigazgatás
Ország Hollandia
TartományGelderland
Beosztott települések
  • Hierden
  • Frankrijk
  • Duinen
  • Harderwijk
PolgármesterHarm-Jan van Schaik (2013. január 11. – , Kereszténydemokrata Tömörülés)
Irányítószám3840–3849
Körzethívószám0341
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség48 726 fő (2021. jan. 1.)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság3,0 m
IdőzónaCET, UTC+1
Térkép
é. sz. 52° 21′ 02″, k. h. 5° 37′ 02″Koordináták: é. sz. 52° 21′ 02″, k. h. 5° 37′ 02″
A település weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Harderwijk témájú médiaállományokat.

Harderwijk város és község (önkormányzat) Hollandiában, közel az ország földrajzi középpontjához.

A forgalmat a Harderwijk pályaudvar szolgálja ki

Harderwijk a Veluwe nyugati szélén helyezkedik el. A község délkeleti részét nagyrészt erdők borítják.

Története[szerkesztés]

Harderwijk 1231-ben kapott városi jogokat kapott II. Ottó gueldersi őrgróftól.[2] A század végére felépült a várost védő várfal. A város legrégebbi része a mai Hoogstraat és Grote Poortstraat utcákhoz közel található. 1315 körül a város déli irányba bővült, ekkor épült a Grote Kerk (nagytemplom) is. A második, északi irányű bővítés 1425 körül történt.

A város nyugati felén a fal java része még mindig létezik, de gyakran nem teljesen az eredeti formában. Ez vonatkozik az egyetlen fennmaradt városkapura, a Vischpoortra (halkapu) is.

1648 és 1811 között a harderwijki egyetem működött a városban. Többek között itt végzett Carl Linnaeus botanikus és Apáczai Csere János. Napóleon megszüntette az egyetemet a zutpheni és a franekeri intézményekkel együtt.

Harderwijk a Hanza-szövetséghez tartozott. Mivel a Zuiderzee (jelenleg IJsselmeer) partján fekszik, gazdasága túlnyomórészt a halászatra és általában a tenger közelségére épült. Ez alapvetően megváltozott 1932 után, amikor a Zuiderzee-t biztonsági okokból elszakították az Északi-tengertől. A kikötőben így ma már elsősorban jachtoknak ad otthont. A halászat korábbi fontosságát illusztráló rendezvény az Aaltjesdag (angolna napja). A körutakon lévő standokon és éttermekben a téli hónapok kivételével még mindig kaphatóak a halak. A vásárlók jellemzően turisták, de a helyi lakosok már nem a halászatból élnek.

Harderwijk ma valószínűleg a delfináriumáról a legismertebb, ahol delfinbemutatókra kerül sor, és más tengeri emlősöket és halakat is tartanak.

Híres emberek[szerkesztés]

Testvérvárosa[szerkesztés]

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kerncijfers wijken en buurten 2021, 2021. augusztus 6.
  2. Stenvert, R. et al. (2000). Monumenten in Nederland: Gelderland, p. 50 and 183–188. Zwolle: Waanders Uitgevers. ISBN 90-400-9406-3

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Hardwerwijk című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.