Harántfogú törpecsiga

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Harántfogú törpecsiga
Vertigo angustior.jpg
Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon.svg Status iucn LC icon blank.svg
Magyarországon védett
Eszmei érték: 5000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Puhatestűek (Mollusca)
Osztály: Csigák (Gastropoda)
Öregrend: Heterobranchia
Rend: Tüdőscsigák (Pulmonata)
Alrend: Szárazföldi csupaszcsigák (Eupulmonata)
Alrendág: Stylommatophora
Öregcsalád: Pupilloidea
Család: Vertiginidae
Alcsalád: Vertigininae
Nem: Vertigo
Faj: V. angustior
Tudományos név
Vertigo angustior
Jeffreys, 1830
Szinonimák

Vertilla angustior Jeffreys, 1830

Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Harántfogú törpecsiga témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Harántfogú törpecsiga témájú médiaállományokat és Harántfogú törpecsiga témájú kategóriát.

A harántfogú törpecsiga vagy balogcsiga (Vertigo angustior) Európában elterjedt, kis méretű csigafaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A csigaház rajza

A csigaház mindössze 2 mm magas és 1 mm széles, 5-6 kanyarulatból áll. A ház balra csavarodik, ovális alakú, színe sárgásbarna szaruszín, felülete finoman rovátkolt. A szájadék viszonylag kicsi, pereme kissé megvastagodott, benne 4-6 fog- illetve lemezszerű kiemelkedés figyelhető meg. A hasonló fajoktól balmenetes háza, a szinten balra csavarodó balmenetes törpecsigától (V. pusilla) pedig az különbözteti meg, hogy utóbbi szájadékában 6-9 fog található.

Elterjedése[szerkesztés]

Szórványosan egész Európában megtalálható, Dél-Skandináviától Olaszországig, Írországtól egészen a Kaszpi-tengerig, és a Dél-Urálig, illetve Észak-Iránig. Európa legdélebbi részein hiányzik. Élőhelyének csökkenése miatt az utóbbi 10 évben létszáma mintegy 30%-kal visszaesett. Magyarországon viszonylag gyakori, a többi hazai Vertigo-fajjal együtt fordul elő.

Életmódja[szerkesztés]

Élő törpecsiga

A harántfogú törpecsiga a nedves területeket, lápréteket, sós mocsarakat és a tengerparti füves dűnéket kedveli. Élőhelypreferenciája az éghajlattal változik, Skandináviában elviseli a nyíltabb és szárazabb, növényzettel kevésbé fedett területeket, míg a Brit-szigeteken csak rövid füvű, állandóan vizes réteken él meg. Általában az avarban, nyáron a növények leveleinek tövében is megtalálható. Svájcban 1150 (ritkán 1900) m magasságig él. Feltehetően a növények felszínére tapadó alacsonyabbrendű gombákkal táplálkozik.

Szaporodási ideje májustól októberig tart, de a száraz időjárás ezt félbeszakíthatja. 0,5-0,65 mm-es petéit egyesével rakja le a fűre vagy mohára, évente összesen 20-70 darabot. A peték 11-16 nap (23-19°C-on) múlva kelnek ki és 40-55 aktív nap (amibe a száraz napok nem számítanak). Élettartamuk 2 év, az utolsó pete lerakása után kb. 10 nappal elpusztulnak.

Magyarországon védett, eszmei értéke 5000 Ft.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]