Halmi Artúr Lajos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Halmi Artúr Lajos

Halmi Artúr Lajos (Budapest, 1866. december 8.New York, 1939. december 4.)[1] magyar festőművész, arcképfestő.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1866-ban született Budapesten. Eleinte hegedülni tanult és hobbiból készített rajzokat. 1883-ban Bécsbe költözött, mert az ottani Zeneakadémia hallgatója akart lenni. Ott Hans Makart festőművész vette pártfogásába, akinek korai halála késztette Halmit arra, hogy 1884-ben belépjen a Bécsi Festészeti Akadémiára (Vienna Maler Akademie).

Munkássága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Vizsga után című festménye

1886-ban Münchenbe költözött, és a következő évben a Vizsga után című festményével Munkácsy-díjat, hatezer frankot és párizsi ösztöndíjat nyert. A művet a Magyar Nemzeti Múzeum vásárolta meg.

Halmi Párizsban Munkácsy Mihálynál tanult és sikeres festő lett. Műveivel Bécsben kis aranyérmet, Antwerpenben nagy aranyérmet, Budapesten millenáris nagy aranyérmet, Párizsban mention honorable díjat nyert.

A századforduló előtti években Münchenben és Berlinben, majd 1906 és 1909 között Budapesten alkotott. 1910-től az Egyesült Államokban élt, ahol a kezdeti ismeretlenség után hamarosan a felső osztály népszerű portréfestője lett. William Taft amerikai elnökről is készített képet.

1939. december 3-án hunyt el New Yorkban hosszú betegség után.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Artúr Lajos Halmi című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források, további információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]