Halmi-Horváth István

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Halmi-Horváth István
Született1973. március 31. (51 éves)[1][2]
Mosonmagyaróvár[1]
Állampolgárságamagyar[3]
Foglalkozásafestőművész
IskoláiMagyar Képzőművészeti Egyetem (1997–2002)
Festői pályafutása
Stílusaabsztrakt
MestereiSzabados Árpád
Aki hatott ráJosep Albers

SablonWikidataSegítség

Halmi-Horváth István (Mosonmagyaróvár, 1973 –) magyar festőművész, művésztanár.

Életútja[szerkesztés]

Mosonmagyaróváron született, 1973-ban. Az általános iskolát Hegyeshalomban végezte, majd a mosonmagyaróvári Hunyadi Mátyás Szakmunkásképző Iskolában tanulta ki a szobafestő szakmát 1990-ben. Ezután a Karolina Kórház műszaki osztályán dolgozott karbantartóként, mellette elvégezte a Kossuth Lajos Gimnáziumot. 1997-ben felvették a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész szakára, 2002-ben diplomázott Szabados Árpád és Kis Péter osztályán. 1997 óta Budapesten él és alkot. Elvégezte a Magyar Képzőművészeti Egyetem képzőművész-tanár képzését, jelenleg a Jelky András Művészeti Szakgimnázium tanára.[4] Munkáit a V|LT|N Galéria képviseli.[5]

Művészete[szerkesztés]

„Színstruktúrái közepén jelenik meg a fehér (vagy üres), világító »sáv«, melynek sugárzása a formának önmagán túlmutató, metafizikai hatást kölcsönöz."Keserü Katalin[6]

Festészetében az additív struktúrák tárgyszerűsége találkozik egyedi nyelvezetű színkompozíciók optikai hatásával. Korábbi munkáiban a konkrét festészet mértani elemeit ütköztette a geometrikus absztrakció optikai jelenségekkel foglalkozó ágának játékosságával. Célja a különböző valóságszintek találkozásának feszített, harmonikus megjelenítése volt. A gazdag színélményt adó munkákban a festő fontos szerepet ad a fehér egyensúlyi szerepének is. Motívumai eltérő formában, színben, tónusokban találkoznak egymással, így egy képen belül gazdag lehetőségeket teremtenek számára a különböző struktúrák kialakítására, amelyeknek előképeit megtalálhatjuk közvetlen természeti környezetünkben is.[7]

Sorozatok[szerkesztés]

Magamat azok közé az alkotók közé sorolom, akik sorozatokban gondolkodnak." – Halmi-Horváth István[8]

Átjáró (2008–2014)[szerkesztés]

A pont, a vonal és a sík által létrehozható képi struktúrákkal és a felsorolt elemek ellentmondásaival foglalkozik. A konkrét festészet eszközei elsősorban a sík megjelenítésére szorítkoznak, vagy tárgyszerű formát öltenek. Az átjáró címet viselő sorozatban ezek az eszközök az egymás mellé rendelt vonalak, csíkok eltérő tónusaival, színeivel optikai teret hoznak létre, és erős feszültséget keltenek a monokróm háttér tárgyszerűségével. A képtest háromdimenziós formát ölt a vászon oldalainak megfestésével, amelyet átszel a csíkozott rész, amely szintén átfordul a képtesten, mintegy önmaga illúzióját leleplezve. A tárgyszerű és a hagyományos, illuzionista képi gondolkodás szándékolt ütköztetése látható. A csíkok szín- és tónusváltása a fény illúzióját hozza létre, amely teljes ellentéte az anyaginak és egyfajta virtuális teret nyit meg.

Hajtogatott (2008–2014)[szerkesztés]

A transzparencia lehetséges festészeti megjelenítésével foglalkozik. A befoglaló formáról (amely lehet négyzet vagy téglalap) pauszpapír modellek készültek, amelyek különböző variációkban sokszögekké lettek papírhajtogatással alakítva. Minden egyes hajtással egy-egy újabb réteg került egymásra, ezáltal az áttetsző pauszon különböző tónusú mezők jöttek létre. Az elkészült makettek szerkezete és tónusviszonyai pontosan jelennek meg az ábrázolásokon. A sokszögek lebegő, könnyed transzparenciája a fotogrammok világát idézi – a tárgyhoz fotogramtanulmányok is készültek –, és arra sarkallják a nézőt, hogy képzeletben „kihajtogassa” őket, megkapva az eredeti hordozó formáját (többnyire a szabályos négyzetet). A képeken kikevert, fedő színek láthatók, az áttetszőnek tűnő érzet a visszafogott tónus és színhasználat eredménye (lazúr technika nélkül).

Színstruktúra (2012–2015)[szerkesztés]

Az egymás mellé rendelt vonalak, csíkok és az általuk létrehozható képi ritmus, zenei asszociációk és optikai színkeverés keltette tér feszültségére épülő képsorozat. A képtest különböző arányokban egy vízszintes vonallal metsződik. Az Átjáró című sorozathoz hasonlóan az egyik térfél monokróm, a másik pedig függőleges színcsíkokra tagolt. A csíkos rész a tónusváltás és színek miatt erőteljes optikai hatással bír, az őt metsző egyenest optikailag eltorzítja, egyfajta tér-görbületet (relativitáselmélet…) hozva létre. A sorozat egyes darabjain a monokróm rész további tagoló elemekkel bővül – erős építészeti párhuzamokkal.

Mozaik (2014–2018)[szerkesztés]

Színes, szabad, játékos, organikus formaszerveződés jellemzi a sorozatot. Az alkotóelemei különböző sokszögű síkidomok, amelyet a rajelmélet, a kristályok, növények növekedési struktúrái inspiráltak (a természeti erők és az általuk létrehozott különböző mintázatok). Központi témaként újra megjelenik a transzparencia, amely témában és formailag a Hajtogatott sorozatban is előkerült.

Permutációk (2019–2020)[szerkesztés]

Egyfajta fúziója a Színstruktúra és Hajtogatott sorozatnak (transzparens képi elemeket is megjelenít). A szigorú szerkezet minden képen azonos (szalagszerű formája a DNS-re emlékezet). 5 db vízszintes, és az őket összekötő 4 db átlós sáv alkotja a kompozíciót, amely így 9 db színsávot, az átfedésekkel együtt 17 színmezőt tartalmaz. Ez a zártnak tűnő szakasz azonban végtelen permutációs (kombinációs) lehetőséget jelent és kötetlen színhasználati lehetőséget biztosít a művész számára (a malevicsi „érzet” fontossága).

Hommage à Albers (2020–2021)[szerkesztés]

Josep Albers munkásságára reflektáló képsorozat, amely ötvözi az Átjárók és a Színstruktúrák különböző képi elemeit a transzparens festői minőségekkel (pl. Hajtogatott sorozat). A sorozat képi világa nemcsak Joseph Albers, hanem Carlos Cruz-Diez, Jesús Rafael Soto és Vasarely képi világával is rokonítható, de mindegyiktől egyben el is tér. Természetesen leginkább az op-arthoz kapcsolható képek és valójában meglehetősen eltérnek Albers munkáitól. A képi szerkezet – négyzet a négyzetben, ezért akár lehetne Malevicsnek szánt sorozat is – hasonlósága miatt lett Albersnek címezve, mivel a színtani kísérletei meghatározóbbak Halmi-Horváth számára. A megjelenő fény imitációja szándékos festői  „gesztus”feladat, azonban szándékoltan nyitva hagyja a képek spirituális értelmezését a nézők számára. Egyfajta meditációs tárgyként tekinthetők.

Válogatott kiállításai[szerkesztés]

  • 2023 Mini, Ady25 Galéria, Budapest[9]
  • 2022 Közösségi Ház, Hegyeshalom [10]
  • 2022 Négy-szög, Dubniczay-palota, Veszprém (Gáspár Györggyel és Kóródi Zsuzsannával)[11]
  • 2021 Lumen, VILTIN Galéria, Budapest[12]
  • 2020 Permutációk II., Karinthy Szalon, Budapest[8][13][14]
  • 2020 Permutációk, Flesch Központ, Mosonmagyaróvár[15]
  • 2019 Átlók és párhuzamok, Rómer Flóris Múzeum – Esterházy-palota, Győr[16]
  • 2018 Transparent, VILTIN Galéria[17]
  • 2017 Papírmunkák, Három Hét Galéria, Budapest[18]
  • 2016 Fehéregyensúly, Vass László Gyűjtemény, Veszprém[19][20]
  • 2016 Halmi-Horváth István munkáiból, Nyitott Műhely, Budapest[21]
  • 2016 Dinamikus struktúrák, Rómer Flóris Múzeum – Esterházy- palota, Győr[22]
  • 2014 17 másodperc, Flux Galéria, Budapest[23][24]
  • 2013 Felületi Feszültségek, Flux Galéria, Budapest (Konok Tamással és Vilim Katival)
  • 2012 Retina, B55 Galéria, Budapest (Haász Katival és Botos Péterrel)[25][26]
  • 2010 Varietas delectat, Duna Galéria, Budapest (Gesztelyi Nagy Zsuzsannával)[27]
  • 2009 Kibontakozás, B55 Galéria, Budapest[28] 
  • 2007 Kiállítása, Fészek Művészklub, Budapest[29]
  • 2007 Kiállítása, B55 Galéria, Budapest (Kaszás Rékával és Balázs Imre Barnával)[30]
  • 2007 Neogeo, Légvédelmi objektum, Hegyeshalom
  • 2006 Kiállítása, Flesch Károly Kulturális Központ, Mosonmagyaróvár
  • 2006   Varietas delectat, Saint Galéria, Budapest (Gesztelyi Zsuzsával)
  • 2006 Tájemlékek – térképzetek, Retorta Galéria, Budapest (Kontra Ágnessel és Schmal Rózával)[31]
  • 2006 Kiállítása, Huszár Gál Városi Könyvtár, Mosonmagyaróvár
  • 2005 Kiállítása, SEK Budapest International School, Budapest
  • 2005 Hortus Conclusus, MAMÜ Pincegaléria, Budapest
  • 2000 Tárlata, Munkásművelődési Központ, Dunaújváros (Kaszás Tamással)[32]

Kiállítások jegyzéke az Exindex oldalán

Gyűjtemény[szerkesztés]

Munkái megtalálhatók a Magyar Nemzeti Bank által életre hívott művészeti gyűjteményben.[33]

Néhány kültéri műve[szerkesztés]

Díjai, kitüntetései[szerkesztés]

  • 2013 Balaton Tárlat, különdíj[34]
  • 2012 XIV. Táblaképfestészeti Biennále, Szeged: különdíj[35]
  • 2001 Corpus Sanctum - Corpus Humanum - Corpus Regni, különdíj

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b https://www.kozterkep.hu/alkotok/megtekintes/6948/halmi-horvath-istvan
  2. istvan.halmihorvath
  3. inferred from place of birth
  4. Tanárok · Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium (magyar nyelven). Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium. (Hozzáférés: 2022. december 22.)
  5. Permutációk című kiállítás anyagáról. [2022. december 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. december 21.)
  6. Keserü Katalin: Négy-szög pp. 3–4. (Hozzáférés: 2022. december 22.)
  7. HALMI-HORVÁTH István – Bio. (Hozzáférés: 2022. december 20.)
  8. a b Permutációk II.. B32 | Karinthy Szalon. (Hozzáférés: 2022. december 22.)
  9. Halmi-Horváth István: Mini (magyar nyelven). Ady25 Galéria és Kiállítótér. (Hozzáférés: 2023. május 12.)
  10. KultúrPolc és kiállìtásmegnyitó. (Hozzáférés: 2022. december 21.)
  11. Négy-szög. Művészetek Háza, Veszprém. (Hozzáférés: 2022. december 22.)
  12. HALMI-HORVÁTH István | Lumen. (Hozzáférés: 2022. december 20.)
  13. Halmi-Horváth István – Permutációk II.. Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata. (Hozzáférés: 2022. december 20.)
  14. Halmi-Horváth István | PERMUTÁCIÓK II. online megnyitó (video), 2020. szeptember 23. (Hozzáférés: 2022. december 20.) „Festészete analóg. Nem használ digitális eszközöket; sem a szerkesztésnél, sem a színek alkalmazásánál, mert mechanikus munkává tenné számára a festést.”
  15. Halmi-Horváth István képeiből nyílt kiállítás a Flesch Központban (video). Mosonmagyaróvár TV, 2020. augusztus 18. (Hozzáférés: 2022. december 20.)
  16. Átlók és párhuzamok – Halmi-Horváth István kiállítása. (Hozzáférés: 2022. december 20.)
  17. Transparent | HALMI-HORVÁTH István. (Hozzáférés: 2022. december 20.)
  18. Halmi-Horváth István / Papírmunkák c. kiállítása. (Hozzáférés: 2022. december 20.)
  19. Farkas Viola: Halmi-Horváth István Fehéregyensúly. Művészetek Háza Veszprém Művelődési Ház és Kiállítóhely . (Hozzáférés: 2022. december 20.) „Organikus festészet, amely absztrakt-konstruktívnak látszik”
  20. Balla Emőke: A fehér szín kiegyensúlyoz. VEOL, 2016. május 21. (Hozzáférés: 2022. december 20.) „Halmi-Horváth István festészete konkrét, absztrakt és organikus.”
  21. HALMI-HORVÁTH ISTVÁN MUNKÁIBÓL. (Hozzáférés: 2022. december 20.)
  22. Dinamikus struktúrák – Halmi-Horváth István kiállítása. Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum. (Hozzáférés: 2022. december 20.)
  23. Halmi-Horváth István 17 másodperc című kiállitásáról a FLUX galériában (video). Kortárs korzó. D1 televízió, 2014. június 16. (Hozzáférés: 2022. december 20.)
  24. 17MÁSODPERC/17SECONDS - Halmi-Horváth István önálló kiállítás. (Hozzáférés: 2022. december 20.)
  25. Retina (PDF) pp. 2. (Hozzáférés: 2022. december 22.)
  26. Katalin Haász. www.katihaasz.art. (Hozzáférés: 2022. december 22.)
  27. Varietas Delectat: meghívó egy különleges világba. HVG, 2010. április 20. (Hozzáférés: 2022. december 20.)
  28. B 55 Galéria – Halmi-Horváth István – Kibontakozás. (Hozzáférés: 2022. december 20.)
  29. HALMI-HORVÁTH ISTVÁN festőművész kiállítása a Galériában. [2022. december 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. december 20.)
  30. Balázs Imre Barna - Halmi-Horváth István - Kaszás Réka. B55 galéria. [2022. december 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. december 22.)
  31. Sulyok, Miklós: Tájemlékek, térképzetek. Kontra Ágnes. (Hozzáférés: 2022. december 22.)
  32. Nyulasi Zsolt (2000. március 10.). „Meggyőző minimalizmus, séta feltételes megállókkal”. Fejér Megyei Hírlap 45 (59), 7. o. (Hozzáférés: 2022. december 22.)  
  33. Halmi-Horváth István – MNB Arts and Culture (magyar nyelven). MNB Arts and Culture. (Hozzáférés: 2023. május 12.)
  34. Balaton Tárlat 2013 Balatonalmádi. (Hozzáférés: 2022. december 20.)
  35. Megnyílt a XIV. Táblaképfestészeti Biennále Szegeden (magyar nyelven). Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft., 2012. május 19. (Hozzáférés: 2022. december 20.)

További információk[szerkesztés]