H–II Transfer Vehicle

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
H–II Transfer Vehicle
A Kounotori 2 megközelíti az Nemzetközi Űrállomást.
A Kounotori 2 megközelíti az Nemzetközi Űrállomást.
Általános adatok
Ország  Japán
Űrügynökség Japán Űrügynökség Japán Űrügynökség
Rendeltetés Teherűrhajó
Rakomány 6 tonna (ebből 4,5 t nyomás alatti, 1,5 t nyomás nélküli térben)
Dokkolás az ISS-hez 5 alkalommal
Műszaki adatok
Hordozórakéta H2B
Hossz10 m
Átmérő4,4 m
Össztömegrakománnyal együtt max. 16,5 tonna t
Élettartam Kb. 100 óra önálló repülés
Kb. Egy hét készenléti állapotban
Kb. 30 nap az űrállomáshoz kapcsolva

A H–II Teherűrhajó (HTV) (más néven Kounotori, magyarul: „fehér gólya”) a Japán Űrügynökség (JAXA) A személyzet nélküli teherszállító űrhajója. Feladata utánpótlás és kísérleti eszközök szállítása a Nemzetközi Űrállomásra.

Az ügynökség 1997-ben kezdett dolgozni a terven, ekkor készültek az előtanulmányok.[1] Az építés fővállalkozójának a Mitsubishi Heavy Industries, Ltd. vállalatot választotta ki még a NASDA japán űrügynökség, melyet később Japán másik űrügynökségével, az ISAS-szal összevonva jött létre a JAXA.

Az eredeti tervek szerint 2001-ben indították volna először egy megerősített H2A hordozórakétával. Az első HTV 2009. szeptember 10-én indult 17:01 UTC-kor a H2A-ból kifejlesztett H2B hordozórakétával. Az űrállomáshoz hét nappal az indulás után kapcsolódott.[2] A rakomány össztömege az eredeti tervek szerint 7 tonna lett volna, ez később 6 tonnára csökkent. A űrállomás-program során összesen hét űrhajó gyártását és indítását (évente egyet, szükség esetén kettőt) tervezik.

A HTV működése sokban eltér az ISS ellátásához használt korábbi teherűrhajókétól. Ez az első, a tágasabb amerikai CBM dokkolórendszert használó űrhajó. Önálló dokkolásra képtelen, robotkarral fogják el, és csatlakoztatják az űrállomáshoz, ez kisebb önállóságot, de egyúttal sokkal egyszerűbb felépítést is eredményez. A korábbi Progressz és ATV űrhajókkal ellentétben nem csak nyomás alatt lévő raktere van, a külső tárolórekeszeket közvetlenül a Kibo modul robotkarjával rakodják ki, hasonlóan a Space Shuttle teherteréhez.

2009. november 2-án a terveknek megfelelően belépett a légkörbe, majd megsemmisült. A küldetés ezzel sikeresen végetért.[3]

2015-ben az űrhajó az ötödik küldetésénél tartott, 2016. december 9-én pedig felbocsátották a Kounotori 6-ot. A személyzet nélküli teherűrhajó, mely élelmet és műholdakat szállít a Nemzetközi Űrállomásra, december 13-án fog kapcsolódni az ISS-hez.[4]

Felépítése[szerkesztés]

Az űrjármű két fő részből áll, a raktérből és a műszaki egységből.

A raktér légnyomás alatti, hermetikus része méretben és kapacitásban az ATV-re hasonlít. A HTV felszerelhető nem hermetikus raktérrel is, amelyben kétféle szállítóplatform helyezhető el. Az első típus az űrállomás japán egységének külső kísérleti eszközeit képes szállítani, a második típus az amerikai rácsszerkezet cserealkatrészeit és kísérleti eszközeit képes hordozni. A szállítóplatformot az űrállomás robotkarja emeli ki a raktérből és kapcsolja az űrállomáshoz.

Az űrhajó nem képes önálló dokkolásra, ugyanis csak a modulok csatlakoztatására használt összekapcsoló szerkezettel (CBM) szerelik fel. A nagyobb csatlakozó 127 cm széles négyszögletes keresztmetszetű ajtaja lehetővé teszi, hogy a hermetikus raktérben nagyméretű berendezéseket is az űrállomásra lehet szállítani.

A műszaki egység szintén két részből áll, a hengeres műszeregységből és a csonka kúp alakú hajtóműegységből, amely a főhajtóműveket és az üzemanyagtartályokat tartalmazza. Az űrhajó energiaellátását a felületét borító napelemek és nem feltölthető lítiumion-akkumulátorok biztosítják. Az akkumulátorok korlátozzák az önálló repülési időt maximum 100 órára.

A küldetés menete[szerkesztés]

A HTV1 a Nemzetközi Űrállomás mellett, a kép előterében, jobb oldalon egy Szojuz űrhajó látszik
A HTV1

A HTV-t a japán Tanegasima Űrközpontból indítják H2B hordozórakétával. A küldetést a Cukuba Űrközpontból irányítják (angol rövidítése: TKSC).

Az űrhajó tesztelése és az űrállomás megközelítése kb. hét napig tart. A rakomány kirakodása után a teherűrhajót hulladékkal töltik fel.

Az ISS megközelítése[szerkesztés]

 1. A H-IIB rakétától való elválasztás után a HTV-nek automatikusan elindul a kommunikációs rendszere és kezdeményezi a kommunikációt a NASA Tracking and Data Relay Satellite-jával (TDRS).
 2. A HTV állapotát a HTVMCR-ből (HTV Mission Control Room) a Cukuba Űrközpontból ellenőrzik. Körülbelül három nap alatt a HTV megközelíti az ISS-t.
 3. Amikor a HTV eléri a „közelségi kommunikációs övezetet” (23 km az ISS-től), a HTV képes lesz közvetlenül kommunikálni az ISS-el.
 4. A HTV közvetlen kommunikációt létesít az ISS „Közelségi Kommunikációs Rendszerével” (PROX).
 5. A PROX-szal való kommunikáció alatt a HTV GPS segítségével az ISS mögött haladva 7 km-re megközelíti az ISS-t. Ezen a ponton a HTV tartja a távolságot az ISS-től.

Dokkolási fázis az ISS-nél[szerkesztés]

A HTV lassan közelít a legalacsonyabb (a Föld felé eső) oldalon az ISS felé. A HTV-t ezután megfogja a Canadarm2 robotkar és csatlakoztatja az ISS-hez. Ezt a fázist hívják „dokkolási fázis”-nak .

A HTV dokkolási fázisa a következőkből áll:

 1. GPS-jelek alapján a HTV a Föld felőli oldalról 500 méterre megközelíti az ISS-t.
 2. A lézeres távolságmérésen alapuló érzékelő (RVS) használata közben a HTV közelebb kerül az ISS-hez a Kibo modulra telepített fényvisszaverők által vezetve.
 3. Ezen a ponton a HTV fenntartja a 10 méteren belüli távolságot az ISS alatt. A HTV megközelítési sebessége ebben a szakaszban 1-10 méter / perc.

A megközelítés alatt az ISS legénysége négyféle parancsot küldhet a HTV felé, mint: „maradj” (hold), „vissza”(retreat), „szabad sodródás” (free drift) és „megszakítás” (abort).

Műveletek az űrállomáshoz kapcsolt teherűrhajón[szerkesztés]

Amíg a HTV csatlakoztatva van az ISS-hez, a HTV és az ISS fedélzeti nyílása nyitva van. Az ISS legénysége átrakja az ellátmányt (ISPR, ivóvíz, ruházat, stb) a HTV nyomás alatti rakteréből (HTV-PLC) az ISS-re. Miután a készleteket átrakták, a HTV-t megtöltik az ISS hulladékaival (ebben a már nem használt kísérleti berendezések is benne vannak). Eközben az űrállomás személyzete kiemeli a nyitott palettát a HTV rakteréből és csatlakoztatja a rácsszerkezethez vagy a Kibo kísérleti palettájához, a Canadarm2 és a Kibo modul robotkarjának (Kibo-RMS) felhasználásával. Az üres palettát később visszahelyezik a HTV rakterébe.

Leválás[szerkesztés]

A küldetés végén a robotkar lekapcsolja és elengedi a szállítóhajót. A HTV ezután lassan eltávolodik az űrállomástól, majd néhány nap múlva a főhajtóművek begyújtásával a légkörbe irányítva a Csendes-óceán déli térségében megsemmisül (tartalék leérkezési pont az Indiai-óceán).

Repülések[szerkesztés]

ISS küldetés azonosító Fontosabb időpontok Hasznos teher
HTV–1

Külső teher

 • SMILES műszeregység 475 kg
 • HREP műszeregység 381 kg

Belső teher

 • 3,6 t élelem, alkatrész, stb.[8]
HTV–2
 • Indítás: 2011. január 22.
 • Dokkolás: 2011. január 27.
 • Leválás: 2011. március 28.

Külső teher

 • FHRC tartalék alkatrész
 • CTC tartalék alkatrész tárolóegység
 • Összesen 1500 kg

Belső teher

 • 4 tonna élelem, alkatrész, KOBAIRO, MSPR kutatóeszközök[9]
HTV–3
 • Indítás: 2012. július 22.
 • Dokkolás: 2012. július 27.
 • Leválás: 2012. szeptember 12. 
Külső teher
 • MCE felszerlés
 • SCAN platform
 • Összesen 1100 kg

Belső teher

 • 3.5 tonna élelem, alkatrész, stb.[10]
HTV–4
 • Indítás: 2013. augusztus 3.
 • Dokkolás: 2013. augusztus 9.
 • Leválás: 2013. szeptember 4. 
Külső teher
 • MSBU tartalék alkatrész
 • UTA tartalék alkatrész
 • STP-H2 kísérleti platform
 • Összesen 1500 kg

Belső teher

 • 3.9 tonna élelem, alkatrész, stb.[11]
HTV–5
 • Indítás: 2015. augusztus 19.
 • Dokkolás: 2015. augusztus 24.
Külső teher
 • CALET obszervatórium 1000 kg

Belső teher

 • 4.5 tonna élelem, alkatrész, stb.[12]
HTV–6
 • Indítás: 2016. december 9.
 • Dokkolás: 2016. december 13.
 • Leválás: 
Külső teher[13]

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 1. Encyclopedia Astronautica H-2 Transfer Vehicle
 2. nasaspaceflight.com forum ISS schedule events
 3. http://iss.jaxa.jp/en/htv/news/ HTV-1 reentered the atmosphere / HTV-1 mission completed
 4. Már nagyon várják ezt a rakományt a Nemzetközi Űrállomáson
 5. Frey, Sándor: Úton a japán teherűrhajó. Űrvilág.hu, 2009. szeptember 10. (Hozzáférés: 2009. szeptember 20.)
 6. Frey, Sándor: Befogták a HTV-1-et. Űrvilág.hu, 2009. szeptember 18. (Hozzáférés: 2009. szeptember 20.)
 7. NASAspaceflight Schedule of ISS events 2009. szeptember 10.
 8. NASA HTV1 Press Kit
 9. JAXA HTV2 Press Kit
 10. JAXA HTV3 Payload. (Hozzáférés: 2015. augusztus 21.)
 11. JAXA HTV4 Press Kit
 12. JAXA HTV5 Payload. (Hozzáférés: 2015. augusztus 21.)
 13. JAXA HTV6 Payload. (Hozzáférés: 2016. december 10.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz H–II Transfer Vehicle témájú médiaállományokat.