Hít

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Hít (هيت)
Hit Iraq.jpg
Közigazgatás
Ország Irak
Irányítószám 31007
Népesség
Teljes népesség ismeretlen
Elhelyezkedése
Hít (Irak)
Hít
Hít
Pozíció Irak térképén
é. sz. 33° 38′ 00″, k. h. 42° 49′ 00″Koordináták: é. sz. 33° 38′ 00″, k. h. 42° 49′ 00″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Hít témájú médiaállományokat.

Hit (arabul: هيت), város Irakban, al-Ánbár tartományban, a szunnita háromszögben. Az 1980-ban a népszámlálás adatai alapján 6.808 lakosa volt.

Fekvése[szerkesztés]

Az Eufrátesz folyó jobb partján, két dombon épült, Ramáditól 32 km-re fekvő település.

Története[szerkesztés]

Hít ősi település. Tuttul néven már i. e. 2371-2316 táján Sarrukín akkád király feliratain is szerepelt.

Óbibliai szövegek is említették Idu néven, s így nevezték az asszírok is.

Hít már az ókorban is híres volt aszfaltkutairól. Babilonban az itteni bitument építkezéseknél használták kötőanyagként, de hajókat is szigeteltek vele, ennek köszönhetően hajóépítőipara is fellendült.

A várost Isz néven Hérodotosz is említette:

"Babilontól nyolcnapi járóföldre van egy másik város, amelynek Isz a neve...innen szállították a szurkot a babilóni falvak építéséhez."

II. Sapur (309-379) Szasszanida uralkodó hatalmas árkot ásatott, hogy a sivatagi beduinoktól megvédje a termékeny földet. Az árok Hittől Ubulláig húzódott, és még 629-ben, az arab hódítás idején is létezett.

A város a középkorban fallal körülvett, erős helység volt, nagy várral, melynek gyümölcsöskertjeit, pálmaligeteit már az arab utazók is dicsérték, de híres volt boráról is, melyet a VIII. században Abu Nuvász is említett egyik versében.

Az Eufráteszen itt keltek át az Aleppóból Bagdad felé tartó karavánok, mely a települést virágzó kereskedővárossá tette.

A dombra épült városka festői látványt nyújt, a főútról megközelítve. Még láthatók itt-ott régi falának maradványai is. A város északi oldalán, Eufrátesz partján még állnak a folyóba nyúló vízemelő kerekek, melyeket ma már ugyan nem használnak, de régen ezek segítségével öntözték a környező területeket. A település aszfaltforrásai is már csak turisztikai látványosságok, de a város környékén kénlerakódásokat, bituminsziklákat is lehet látni.

A város szélén levő temetőben pedig érdekes kupolás síremlékek láthatók.

Források[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]