Hét szerencseisten

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A hét szerencseisten (七福神 Sicsi Fukudzsin) a japán mitológia hét istene, akik a jó szerencsét képviselik. Gyakran tárgyai necukefaragványoknak és egyéb művészeti formáknak.

Nevük és jellemzőik[szerkesztés]

Balról jobbra: Hotei, Dzsuródzsin, Fukurokudzsu, Bisamonten, Benzaiten, Daikokuten, Ebiszu
 1. Hotei, a bőség és a jó egészség kövér, boldog istene
 2. Dzsuródzsin, a hosszú élet istene
 3. Fukurokudzsu, a boldogság, a vagyon és hosszú élet istene
 4. Bisamonten, a harcosok istene
 5. Benzaiten (Benten-szama), a tudás, a művészetek és a szépség, valamint a zene istennője
 6. Daikokuten (Daikoku), a vagyon, a kereskedelem és a csere istene (Ebiszut és Daikokut gyakran párban ábrázolják, és faragványokként vagy maszkokként helyezik el a kisebb üzletekben)
 7.  Ebiszu, a halászat és a kereskedők istene, gyakran ábrázolják tengeri hallal a kezében

Kicsidzsótent (吉祥天), más néven Kissótent vagy Kudokutent is gyakran sorolják a hét szerencseisten közé, ilyenkor Dzsuródzsin helyét veszi át, mint a boldogság, termékenység és szépség istennője.

Történetük[szerkesztés]

A hét szerencseisten alakjai Indiából és Kínából származnak, kivéve Ebiszut. Daikoku-ten hindu istenség, Siva és egy helyi sintó isten, Ókuninusi alakjának összefonódásából alakult ki.[1] Egy másik istenséget, Kicsidzsótent, a boldogság istennőjét is a hét hagyományos isten közé sorolják, felváltva ezzel Dzsuródzsint. Ennek oka, hogy Dzsuródzsin és Fukurokudzsu eredetileg ugyanannak a taoista istenségnek a manifesztációi voltak. Gyakran előfordul azonban a folklórban, hogy hogy a japán istenségek különböző területeken különféle dolgokat képviselnek. Benzaiten egy hindu istennőtől, Szaraszvatitól eredeztethető.[2]

A hét istent gyakran a hajójukban, a Takarabunéban (宝船), vagy más néven "Kincses Hajóban" ábrázolják. A történet szerint a hét isten újévkor érkezik, és csodálatos ajándékokkal halmozza el az arra méltókat. Innen eredeztethető az, hogy a gyerekek újévkor gyakran kapnak pénzt tartalmazó piros borítékot a Takarabune jelével. A Takarabunét és utasait rendkívül sok helyen ábrázolják a művészetekben, a múzeumok falaitól kezdve a játékfigurákig.

Referenciák[szerkesztés]

 • Happy Seven egy anime, egy iskolai klubról, amiben hét lány a Hét Szerencseisten erejével rendelkezik.
 • Egy karakter Dan Brown Digitális erőd című művében a Hét Szerencseistenhez imádkozik, de megnevezésükre a sicsigoszánt használja, ami valójában egy ünnepet jelöl, amit a három, öt és hétéves gyerekek számára rendeznek Japánban.
 • Az első Ranma ½ filmben megtalálható a harcművészetek hét szerencseistene, mint legfőbb ellenségek.
 • Ghost Sweeper Mikami egyik fejezetében öt a hét szerencseistenből elhagyja a hajóját, és Mikami megpróbálja meggyőzni őket, hogy térjenek vissza.
 • A Noragami című animében a Hét Szerencseisten rendszeresen feltűnik
 • A Shirobako című animében a főszereplők egy amatőr animációs rövidfilmet készítenek a Hét Szerencseisten történetét felhasználva.

Szentélyek[szerkesztés]

 • Toka Ebiszu Szentély
 • Fukuoka
 • Nanjo - Kandzsizaidzsi (観自在寺), Sikoku
 • Nishinomija Szentély, Hjogo
 • Imamija Ebiszu Szentély, Oszaka

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Roberts, Jeremy. Japanese Mythology A to Z. Infobase Publishing, 28. o. (2009) 
 2. Catherine Ludvik (2001), From Sarasvati to Benzaiten, Ph.D. Thesis, University of Toronto, National Library of Canada; PDF Download

Külső linkek[szerkesztés]