Gymnocalycium amerhauseri

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Gymnocalycium amerhauseri
Gymnocalycium amerhauseri1MAWI.jpg
Természetvédelmi státusz
Veszélyeztetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Szegfűvirágúak (Caryophyllales)
Család: Kaktuszfélék (Cactaceae)
Alcsalád: Kaktuszformák (Cactoideae)
Nemzetség-
csoport
:
Trichocereeae
Nemzetség: Gymnocalycium
Faj: G. amerhauseri
Tudományos név
Gymnocalycium amerhauseri
H. Till, 1980
Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Gymnocalycium amerhauseri témájú médiaállományokat és Gymnocalycium amerhauseri témájú kategóriát.

A Gymnocalycium amerhauseri a valódi kaktuszok (Cactaceae) Trichocereeae nemzetségcsoportjának Gymnocalycium nemzetségébe tartozó gömbkaktusz faj.

Elterjedése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Természetes élőhelye Észak-Argentína Córdoba tartományának délnyugati részén, az 1000–1600 m magasságtartományban van.

Megjelenése, felépítése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nyomott gömb alakú, 2,5 cm magasra és 5–6 cm átmérőig növő kaktusz. Színe a sötétzöldtől a fénylő, kékes szürkészöldig változik. Gyökérzete erős, kurta. Általában nyolc bordája van; ezek 19–20 mm szélesek, alacsonyak, dudorosak, a dudorok alatt kis bevágásokkal.

Az ovális, világos sárgásan filces, 2,5–3 mm x 2 mm-es areolák a bordák dudorain fejlődnek ki, egymástól mintegy 11–12 mm-re. Az (5-)7 serteszerű peremtövisből az alsó és a felső pár 6–8 mm, a középső pár 11–12 mm hosszú. Fehérek, az alapjuk fiatalon sötétbarna. Az alsó pár a növény testére simul. A fiatal növényeknek egyegy 12–14 mm hosszú középtövise is lehet.

A keskeny virágcső 19 mm-esre nyúlhat. Alul 6, felül 8 mm széles; sötétzöld, pikkelyes. A pikkelyek alul 7 mm szélesek. A külső sziromlevelek 24 mm x 10 mm-esek, kívül világoszöld középcsíkkal, az alapjuk 2–3 mm széles, a belső sziromlevelek 22 mm x 12 mm-esek. A virág színe a krémfehértől a világos rózsaszínűig változhat. A fehéres-zöldes vagy világos sárgászöld porzószál hosszú, az 1-1,2 mm-es portok sárga. A 15–16 mm x 2 mm-es bibeszál alapja fehér; felül a 8 rövid bibeág világoszöld. A kb. 4 mm hosszú és felül nagyjából ilyen széles nektárkamra V alakú.

Megnyúlt-ovális, 32–33 mm hosszú és 19 mm széles, sötétzöld termésében gömbölyded, 1,1-1,2 mm széles, fényes magok ülnek.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]