Gulielmus Adolphus Scribonius

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gulielmus Adolphus Scribonius
Született1550[1]
Marburg[2]
Elhunyt1600. december (49-50 évesen)
Korbach
Foglalkozása
  • orvos
  • tanár
  • filozófus
  • természettudós
IskoláiMarburgi Egyetem
SablonWikidataSegítség

Gulielmus Adolphus Scribonius vagy német nevén Wilhelm Adolf Schreiber (Marburg, 1550 k. – Korbach, 1600 k.) német filozófus, természettudós, orvos.

A feltételezések szerint 1550 körül Marburg városában született, de biztosan csak annyit lehet tudni, hogy a marburgi Fülöp Egyetemen szerezte meg doktorátusát. Ezt követően rövid ideig szülővárosában tanított filozófiát és logikát, majd 1581-től az akkor alapított korbachi iskolában tartott logikai, természetfilozófiai és erkölcstani előadásokat, emellett pedig orvosi praxist is folytatott.

Termékeny író volt, több orvosi, filozófiai, természettudományos és teológiai munka fűződik a nevéhez, azonban témától függetlenül valamennyi munkáját a ramusi logika iránti rajongása hatja át. Legismertebb munkája az 1583-ban Bázelban megjelent Triumphus logicae Rameae (’Ramus logikájának diadala’) című könyv, amelyben nem csupán ismertette Ramus dialektikáját és logikáját, hanem értelmezte, továbbgondolta és esetenként bírálta is a ramista elveket. 1585-ben jelent meg Rerum naturalium doctrina methodica című természetfilozófiai munkája, amelyben a természettudományos érdeklődés múltjának áttekintése mellett kora tudományos eredményeire is kritikus hozzáállással reflektált. Csillagászati könyvei arról vallanak, hogy támogatta a heliocentrikus világkép, a bolygók és holdjaik keringésének copernicusi elméletet, és felismerte annak fizikai jelentőségét.

A magyar Apáczai Csere János több munkáját felhasználta a Magyar encyclopaedia csillagászati, meteorokról szóló, antropológiai, ásvány- és növénytani részeinek kidolgozásakor.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Wilhelm Adolf Scribonius című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. LIBRIS. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 22.)

Források[szerkesztés]

  • Allgemeine Deutsche Biographie XXXIIII. Leipzig: Duncker & Humblot. 1891. 488. o.  
  • Bán Imre: Apáczai Csere János. Bibliogr. V. Molnár László, kísérő tanulmány Bitskey István. Budapest: Akadémiai. 1958. 175., 224., 237–238., 262–264., 267. o. = Irodalomtörténeti Könyvtár, 2.