Gránit Oroszlán Példakép Díj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Gránit Oroszlán Példakép Díjjal évről-évre a felelősségteljes, a hétköznapok küzdelmeiben példát mutató és felelősséget vállaló férfiakat jutalmazzák, akik tetteikkel, példamutatásukkal, értékrendjükkel pozitív mintaként szolgálnak.

A díj alapításának története és eszmei háttere[szerkesztés]

A Gránit Oroszlán Példakép Díjat Bedő Imre, a Férfiak Klubja Független Társadalmi szervezet alapítója álmodta meg 2017-ben, amellyel a férfi minta fontosságára és a férfiak különleges, 21. századi, társadalomépítő felelősségére szeretné felhívni a figyelmet a megalapításával. Évente kerül kiosztásra a példát mutató és felelősségvállaló férfiaknak, a hétköznapok hőseinek, akik tetteikkel, példamutatásukkal, hitükkel, lelkesedésükkel mindannyiunk javát szolgálják.

A Férfiak Klubja 2013 óta dolgozik azon, hogy a családok megerősítése és az erkölcsi alapok helyreállítása, a férfi és szövetségének megerősítése által olyan társadalmi változást érjen el, amely a válások számának csökkenését, az emberi együttműködés társadalomformáló értékeinek továbbadását, egy egészséges közösség újrateremtését és végső soron az elkövetkező generációk élhetőbb világát alapozza meg.

A férfiak kiszorulása a családból, felelősségteljes hivatásokból – mint a pedagógusi pálya vagy a felsőoktatás –, illetve a társadalom megannyi más területéről szomorú tendencia, hiszen a férfiakra a nőknek, a gyerekeknek és az egész társadalomnak szüksége van. Férfiak nélkül megáll a világ. A Gránit Oroszlán Példakép Díjjal a férfiminta nélkülözhetetlenségére szeretné a Férfiak Klubja társadalmi szervezet felhívni a figyelmet. Arra, hogy férfinak lenni nem adottság vagy lehetőség, hanem jövőteremtő kötelesség is egyben. Ma, amikor a férfiak alig vannak jelen a családokban, a példaképeknek nagyobb jelentőségük van, mint valaha.

A Férfiak Klubja alapítója, Bedő Imre szerint nem kevesebbre vállalkoznak, mint hogy megállítsák, és megfordítsák a káros társadalmi tendenciákat.[1] A problémát felismerőket, férfiakat és nőket egyaránt szeretnék egy zászló alá gyűjteni, hogy összefogva elég erő legyen elindítani a pozitív társadalmi változást. Ennek egyik pilléreként alapították meg a Gránit Oroszlán Példakép Díjat, amivel éppen azokat a férfiakat szeretnék felmutatni és jutalmazni, akiket példaként lehet állítani a jövő generációk elé.

Díjazott kategóriák[szerkesztés]

Apa példakép[szerkesztés]

A férfias minta családon belül történő átadása fontosságának, a minőségi apa–gyermek idő pótolhatatlanságának, az apa nélkülözhetetlenségének hangsúlyozására létrehozott kategória.[1]

Férfi pedagógus példakép[szerkesztés]

A férfipedagógus-hiány negatív hatásainak leküzdésére, a férfi pedagógusok presztízsének növelésére, társadalmi felelősségük kiemelésére szolgáló kategória.[1]

Mester példakép[szerkesztés]

Azon edzők, ifjúsági vezetők, népművelők, oktatók, zenekarvezetők, vagy más, értékformáló területen tevékenykedők kitüntetésére alapított kategória, akik a hivatalos szakmai kereteken túl, az élet dolgaiban is példát mutatva támogatják a gyermekeket.[1]

Közéleti példakép[szerkesztés]

Olyan közéleti személyiségek, írók, művészek, sportolók, vagy más, a közéletben értékformáló területen tevékenykedők számára létrehozott kategória, akik már valami jelentőset „letettek az asztalra”, és ezzel követhető példaképek lehetnek.[1]

Felelős üzletember példakép[szerkesztés]

Olyan vállalkozók, cégvezetők, menedzserek, üzletemberek számára kialakított kategória, akik a saját szigorúan vett érdekeiken túl messze távolabb látnak, és komolyan veszik, hogy felelősségük van az egész társadalommal szemben, ami nemcsak szavakban, de tettekben is megnyilvánul.

A jelölés, jelentkezés és díjazás menete[szerkesztés]

A Gránit Oroszlán Példakép Díj felhívása után a díjra a nagyközönség javasolhat jelölteket öt kategóriában (Apa példakép; Férfipedagógus-példakép; Mester példakép; Közéleti személy példakép; Felelős üzletember példakép), akik a díj szellemiségének megfelelő mintát testesítenek meg. Az adott jelölési időszakban az ajánlások mellett önálló jelentkezéseket is elfogadnak, azaz lehetőség van arra, hogy az arra érdemes jelöltek saját maguk is jelentkezzenek, és jelöltséget szerezzenek az öt kategória közül bármelyikben.

Az egyes kategóriák legjobb 3-3 jelöltjét – ők a döntősök – szakmai zsűri választja ki, amiről a kiválasztottak értesítést kapnak. A kategóriánkénti 3-3 döntős közül a győztest ünnepélyes díjkiosztó gála keretein belül hirdetik ki.

Díjazottak[szerkesztés]

Év Díjátadó gála Apa kategória Férfi pedagógus kategória Mester kategória Közéleti kategória Felelős üzletember kategória[2]
2017 2017. december 15. Imre Zsolt[3]
pomázi gyümölcstermesztő
Nagy László[3][4]
szegedi mozgóképkultúra és médiaismeret, vizuális kultúra és művészettörténet tanár
Rostás Árpád[3][5]
Magyar Örökség Díjjal kitüntetett restaurátor, műbútorasztalos
Imre Géza[3]
világ- és Európa-bajnok, kétszeres olimpiai ezüst- és kétszeres olimpiai bronzérmes párbajtőrvívó
2018 2018. november 19.[6] Kisari Károly[7][8]
a Rejtett Kincsek Down Egyesület elnöke
Benedek Tibor Zoltán[7][9][10]
a szentesi Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola testnevelés és biológia szakos tanára
dr. Forgách Péter[7]
amerikai ösztöndíj-alapító tiszteletbeli konzul
Várkonyi Attila[11]
(DJ Dominique)
zenész, rádiós és televíziós műsorvezető, szakkommentátor, szerkesztő, médiaszemélyiség
Novák Tibor[11]
a Nobilis Rt. elnök-igazgatója
2019 2019. november 18.[11] Terdik János[11]
görögkatolikus szervezőlelkész
Sándor Csaba Lajos[11]
erdélyi magyar néptáncpedagógus, koreográfus, népzenész
Gorove László[11]
az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye diakónusa, légimentő-orvos, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója
Szekeres Pál[11]
olimpiai bronzérmes, háromszoros paralimpiai bajnok magyar tőr- és kardvívó, sportvezető
dr. Pataki Gergely[11]
sebész, plasztikai sebész szakorvos
2020 2021. május[12] Gáspár Tibor
Márta Ferenc
Rónaszéki Balázs[12]
Buda Barna
Fuhrmann Géza
Gárdián Gábor[12]
Ilyés Gyula
Kiss László
Végső Miklós[12]
Balázs-Bécsi Attila
Dolhai Attila
Dr. Mihalec Gábor[12]
Barta Vilmos
Dr. Németh Zoltán
Városi Ferenc[12]
2021 2021. november 19.[13] Dyekiss Emil Gergely
dr. Lőrincz György
Joszt László[13]
Dr. Seres István
Makkai Ferenc
Pánczél Róbert[13]
Decsi András
Dr. Rostás Gábor
Prof. Dr. Tóth Miklós[13]
Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed
Lackfi János
Tóth Zoltán[13]
Barabás János
Csák János
Szabó Szilárd[13]


Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d e Időt kérek Kossuth Rádió, 2017. november 4. 15:05 (34p 40mp-től) (Hozzáférés: 2019. október 28.)
  2. (2018-ban bevezetett kategória)
  3. a b c d Család 18 M1, 2018. január 14. 8:35 (11p 18mp-től) (Hozzáférés: 2019. október 28.)
  4. Jancsovics Klaudia: Egy szegedi tanár nyerte el a Gránit Oroszlán Példakép Díjat – Interjú[halott link]. Vasarhely24.com. 2017. dec. 17.
  5. Portré Rostás Árpád vándorasztalosról, bútorrestaurátorról. Civil Rádió Filagória - A védett közösségi tér. 2018. márc. 30.
  6. Díjazták a példaértékű férfiakat Archiválva 2019. december 8-i dátummal a Wayback Machine-ben. Szoljon.hu. 2018. nov. 21.
  7. a b c Nagyszabású díjkiosztó gálán adtuk át a Gránit Oroszlán Példakép Díjakat www.ferfiakklubja.hu (Hozzáférés: 2019. december 28.)
  8. Példakép díj Archiválva 2019. december 7-i dátummal a Wayback Machine-ben. Kolcseytv.hu. 2018. nov. 26.
  9. Gránit Oroszlán Díjat kapott Benedek Tibor.... Szentesivk.hu
  10. Benedek Tibor Zoltán - díjazott. Karc FM Spájz. 2018. nov. 22.
  11. a b c d e f g h Nívós gálán vehették át a felelősségteljes férfiak az idei Gránit Oroszlán Példakép Díjakat. Bpmagazin.hu. 2019. november 20. (Hozzáférés:2019. december 8.)
  12. a b c d e f Ismét kiosztották a Gránit Oroszlán Példakép Díjakat: ők vehették át. Blikk 2021. május 20. (Hozzáférés:2022. február 4.)
  13. a b c d e f Újra kiosztották a Gránit Oroszlán Példakép Díjakat!. Üzlet és Utazás 2021. november 22. (Hozzáférés:2022. február 4.)

Források[szerkesztés]