Karc FM

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Karc FM
Karc FM 105,9.svg
Jelmondat: Ami nyomot hagy
Adatok
Indulás 2016. február 15.
Társaság Hang-Adás Kft.
Tulajdonos KESMA
Ország  Magyarország
Vételi terület Budapest
Székhely 1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 12-14
Társadók Retro Rádió
Gong Rádió
Vétel
Földi sugárzás
Antenna Hungária105,9 MHz (Budapest). programhely
Online adás
Hivatalos oldal

A Karc FM egy magyar kormánypárti rádióállomás. Szlogenje: "Irány adó a zajban". 2016. február 15-én indult el. Ügyvezető-főszerkesztője Gajdics Ottó. A Karc FM rádióállomást 2016. szeptember 11-én Liszkay Gábor jobboldali médiavállalkozó vette meg Kriczki Andrea által tulajdonolt Hang-Adás Kft-től.[1]

Története[szerkesztés]

A Karc FM adása 2016. február 15-én indult el, a rádió a 105,9 Mhz-es ultrarövidhullámon sugározza műsorát napi 24 órában Budapesten és környékén. A médiahatósággal kötött szerződésük 1.270.000. főt jelöl meg elérhető hallgatónak ebben a vételkörzetben. A rádió közösségi jellegű, műsoraik nagy részében közélettel és politikával foglalkoznak közérthető, a hallgatók számára fogyasztható formában, de megjelenik a zene, a sport és a kultúra is. Már nem csak Budapesten, hanem vidéken is nyomot hagy a Karc FM, miután a Médiatanács engedélyezte, hogy a Lánchíd Rádió által üzemeltetett médiaszolgáltatók hálózatba kapcsolódjanak a fővárosi adóval. A rádió többek között Székesfehérvár, Tatabánya, Zalaegerszeg, Pécs, Kaposvár, Siklós, Szigetvár és Szeged körzetében segíti az emberek tájékozódását a napi politikai és közéleti ügyekben. Az adón az országos hírek mellett a helyi információ feldolgozására is nagy hangsúlyt fektetnek.

Az állomáshangja 2016 óta Élő Balázs.

Vételkörzet[szerkesztés]

Műsorai[szerkesztés]

Fő profilja a hír- és hírháttér műsorok, vitaműsorok. A rádió ars poeticája szerint az események puszta közvetítése mellett versenytársainál nagyobb hangsúlyt fektet a hírek mozgatórugóinak felfedésére. Reggeli hírműsora, a Hangoló többek között ezért tartalmaz több és hosszabb lélegzetvételű interjút, és arányaiban kevesebb "hírpercet." Hasonló céllal készül délelőtti magazinműsora, a Spájz, amely - túl a politikán, közéleten - a hétköznapi életvezetés minden területét felölelve nyújt sorvezetőt. a Karc FM Interaktív vitaműsora, a minden hétköznap délután 16.00 órától jelentkező Paláver, amelyben pedig a hallgatók fejthetik ki véleményüket az őket érdeklő/érintő témákról.

A hírháttér műsorok között is kiemelkedik a gazdaság világának széles körű bemutatása. Az olyan műsorok, mint a Regiszter, a Szabad Jegyzés, a Nettó, a Köz-pénzügyek, vagy akár a fiatal vállalkozókat, startupokat bemutató Modellérték rendhagyó részletességgel, minden szereplőt mikrofon elé ültetve biztosítja, hogy minden szempont teret kapjon a gazdasági folyamatok bemutatása, értelmezése során. E sorba illik vasárnap reggeli Kortalan című műsoruk is, amely az idősebb korosztály számára nyújt információkat.

A Karc FM vállaltan a közéleti kérdések vitafóruma kíván lenni. A reggeli hír- és hírháttér műsora mellett a vasárnapi Álláspont (Haraszti Gyula) vagy Alaphang (Pelyach Gergely) című kerekasztal-műsorai, az Igazság Órája című, az Alapjogokért Központ közreműködésével készülő kedd délutáni műsora, de a Papp Endre által vezetett Sors Szimfóniája is teret ad az érvek ütköztetésének.

Ezen a csatornán hallható továbbá Belénessy Csaba Farkasverem című történelmi sorozata, valamint Vass István Zoltán egyéni hangvételű műsoraival is rendszeresen találkozhatnak a hallgatók. Bizse Ferenc zenei és kulturális témájú interaktív műsoraiban (SztárKarcok, FolKarc, Hangadó) a művészvilág emblematikus alakjai mellett a mainstream média által hanyagolt, figyelemre érdemes előadók, határon túli művészek is látótérbe kerülnek a Karc FM-en.

Műsorvezetői és szerkesztői[szerkesztés]

  • Bálint István, Belénessy Csaba, Bizse Ferenc, Gajdics Ottó, Farkas Beatrix, Fejér Balázs, Kovács Anita, Imrényi Dávid, Lentulai Krisztián, Marosi Antal, Mohácsi Szilvia, Pelyach Gergely, Perjés Klára, Petz Margó, Saliga Péter, Simon-Palov Judit, Simori Renáta, Varga Flóra és Vass István Zoltán.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]