Grgeteg-kolostor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Grgeteg monastery 5.jpg

Grgeteg-kolostor a szerb ortodox egyház kolostora a szerémségi Tarcal-hegység (Fruška Gora) déli lejtőjén, Grgeteg falu közelében.

Az egykori kolostor neve Prnjavor volt. A kolostor templomát Szent Miklósnak szentelték. A hagyomány szerint Vuk Grgurević Branković(en) (kb.14401485) Szerbia despotája hatalomra-kerülése évében alapította (1471). Feltételezhető, hogy a kolostor 1459 és 1521 között épült ki.[1] Az első megbízható adatok a kolostorról török feljegyzésekből származnak (1546). A kolostor gyakran menedéket adott Szerbia török invázió miatt menekülő szerzeteseinek.

A török-osztrák háborúban (16831699) leégett (1688) és teljesen néptelenné lett a kolostor. Újjáépítése csak azután kezdődött el, amikor I. Lipót német-római császár Ézsaiás Đaković(sr) (?–1708) karlócai Metropolitának adományozta azt (1708). A régi kőtemplom helyett új, barokk templom és harangtorony épült (1770). Elkészültek az új lakóhelyiségek is. A templomot Herman Bolle tervei alapján és vezetésével átépítették (18981901). – Az kolostor története két ikonosztázionról tud adatokat. Jakov Orfelin(sr) (?–1803) által festette ikonosztáziont (1774) templomban ma látható Uroš Predić által festett ikonosztázion váltotta fel (1902). – A második világháborúban a kolostor súlyosan megsérült, megsemmisült a torony, és sok lakóépület is. A helyreállítások 1953-ig tartottak. – A templom ikonja a Bogorodica Trojeručica(en), amit számos zarándok keres fel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Egy legenda szerint a kolostort Vuk Grgurević Branković a vak apja, Grgura Branković, részére építette. Grgura Branković azonban 1459-ben meghalt.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Manastir Grgeteg című szerbhorvát Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Képek a kolostorról[szerkesztés]