Grazer Maschinen- und Waggonbau-Aktiengesellschaft

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Grazer Maschinen- und Waggonbau-Aktiengesellschaft
Egy, a vállalat által készített villamos
Egy, a vállalat által készített villamos
Típus
  • üzleti vállalkozás
  • vállalkozás
  • vasútijármű-gyártó
Alapítva1854
Megszűnt1941
SzékhelyGraz
AlapítóJohann Weitzer
Iparág
Formarészvénytársaság
SablonWikidataSegítség

A Grazer Maschinen- und Waggonbau-Aktiengesellschaft egy osztrák Gép és Járműgyártó Vállalat volt Grazban.

Története[szerkesztés]

1854-ben egy friedbergi takácsmester fia, Johann Weitzer aki patkoló és kocsikovácsnak tanult Grazban – alapított három társával egy műhelyt a neve alatt. 1857-töl a kovács-, lakatos-, asztalos- és festőüzem egy egykori kadétiskolában működött. 1861-ben Weitzer Kocsi és Vagongyár, Weitzer Vas- és Fémöntöde néven új üzemeket csatolt a gyárhoz. Itt kezdték el hamarosan gyártani a járműveket a Szuezi-csatorna építéséhez. 1872-ben a gyár részvénytársasággá alakult és Grazer Waggon- & Maschinen-Fabriks-Aktiengesellschaft vorm. Joh. Weitzer néven működött tovább.

Utoljára a cég 1939-ben változtatta meg a nevét Grazer Maschinen- und Waggonbau-Aktiengesellschaft-ra, majd 1941-ben a Paukerwerk Aktiengesellschaft-tal és a Simmeringer Maschinen- und Waggonbau Aktiengesellschaft-tal – mindkettő bécsi alapítású cég az új Simmering-Graz-Pauker Aktiengesellschaft für Maschinen-, Kessel- und Waggonbau leányvállalatai lettek. Ez a cég ma Siemens AG Austria néven működik.

1891-ben Weitzer ezenkívül Magyarországon, Aradon is gyárat alapított Weitzer János Gép,- Waggongyár és Vasöntöde Részvénytársaság néven. Ma ez Astra Vagoane Călători működik és Románia második legjelentősebb vállalata.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Grazer Maschinen- und Waggonbau-Aktiengesellschaft című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]