Ugrás a tartalomhoz

Gran Paradiso Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gran Paradiso Nemzeti Park
Nivolet- fennsík
Nivolet- fennsík
Ország Olaszország
ElhelyezkedéseValle d'Aosta, Piemont
Terület71043,79 km²
Alapítás ideje1922
Felügyelő szervezetEnte Parco Nazionale Gran Paradiso
Gran Paradiso Nemzeti Park (Olaszország)
Gran Paradiso Nemzeti Park
Gran Paradiso Nemzeti Park
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 45° 30′ 10″, k. h. 7° 18′ 36″Koordináták: é. sz. 45° 30′ 10″, k. h. 7° 18′ 36″
Gran Paradiso Nemzeti Park weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Gran Paradiso Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

A Gran Paradiso Nemzeti Park (olaszul: Parco Nazionale del Gran Paradiso, franciául Parc national du Grand-Paradis) a legrégebbi olasz nemzeti park. 1922-ben intézményesítették. Olaszország északnyugati részén található, rajta Piemont és Valle d'Aosta régiók osztoznak.

A 19. század elején az alpesi kőszáli kecskék létszáma az intenzív vadászat okán drámaian lecsökkent. Vadászták őket sportból, és azért, mert úgy vélték akkoriban, hogy a kecskék egy kis kereszt alakú csontja megvédi vislőjüket az erőszakos haláltól.

1856-ban a területet Gran Paradiso Park néven védetté nyilvánították, megóvva így az állatokat a kipusztítástól – akkor már csak nagyjából 60 példány élte túl a vadászatot. Ez volt Olaszország első nemzeti parkja. A határ túloldalán, Franciaországban terül el a Vanoise Nemzeti Park, és így, mivel a két park összeér, ez Európa legnagyobb kiterjedésű védett területe.

Flóra[szerkesztés]

A nemzeti park területére jellemző növényfajok:

Az alacsonyabban fekvő területeken: vadcseresznye, rezgő nyár, tölgy, európai mogyoró, hegyi juhar , vadgesztenye, kőris, madárberkenye, nyír.

A bükk a piemonti részen honos.

1500 és 2000 méter közötti magasságon jellemzők: havasi cirbolyafenyő, közönséges jegenyefenyő, közönséges lucfenyő, európai vörösfenyő.

Fauna[szerkesztés]

A nemzeti park legjellegzetesebb állata, és egyben jelképe a kőszáli kecske. Mintegy 2500 példánynak ad otthont a park. A rupicapra 8000, a mormota 6000 példánya él itt.

Települései[szerkesztés]

A park területén a következő települések fekszenek: Aymavilles, Ceresole Reale, Cogne, Introd, Locana, Noasca, Rhêmes-Notre-Dame, Rhêmes-Saint-Georges, Ribordone, Ronco Canavese, Valprato Soana, Valsavarenche, Villeneuve.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]