Gräf & Stift

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Gräf und Stift szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gräf & Stift
Graef und Stift-Automarken-Logo.jpg
Gräf&Stift C12.jpg
Típus Magánvállalkozás
Alapítva 1904
Megszűnt 1971
Székhely Bécs, Ausztria
Vezetők Franz, Heinrich és Carl Gräf
Iparág járműipar
Forma részvénytársaság
Termékek autók, buszok, speciális gépjárművek
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Gräf & Stift témájú médiaállományokat.

A Gräf & Stift három testvér (Franz, Heinrich és Carl Gräf), illetve Wilhelm Stift befektető által 1904-ben alapított osztrák autógyár.

Története[szerkesztés]

A Gräf testvérek 1893-ban alapított műhelyükben 1898-ban megalkották a világ első fronthajtású személygépkocsiját, amelynek elvét 1900-ban szabadalmaztatták. Hozzájuk csatlakozott 1901-ben Wilhelm Stift, akivel 1904-ben megalakították az autógyárat, amelyben személygépkocsik mellett autóbuszokat is készítettek. Beszállítottak a Habsburg udvarnak is. Az általuk gyártott egyik gépjárműben érte Ferenc Ferdinándot a halálos lövés. Ez az autó a megtekinthető a bécsi Hadtörténeti Múzeumban.

1931. május 28-án elindult a menetrend szerinti Bécs-Budapest omnibuszjárat Gräf & Stift buszokkal. Az első járatot Josef Gräf személyesen vezette, a menetidő 6 óra volt. A vállalat 1971-ben egyesült az ÖAF-fal, majd az így létrejött ÖAF Gräf & Stiftet ugyanebben az évben a MAN AG vette át, ezután a Gräf & Stift itt is buszokat és trolibuszokat gyártott. Az ÖAF főleg speciális kivitelű teherautókat gyártott, ezért mikor az ÖAF Gräf & Stiftet 2001-ben (a Neoplan megszerzésekor) átnevezték, a MAN Sonderfahrzeuge AG nevet kapta. Az eredeti telephelyen a 2010-es években is folyik a termelés.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Gräf & Stift című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]