Neoplan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Neoplan
Logo neoplan.jpg
Típus márka
Alapítva 1935
Székhely Stuttgart
Iparág Autóbuszok gyártása
Tulajdonos MAN SE
Forma Gesellschaft mit beschränkter Haftung
Termékek közúti tömegközlekedési járművek
Alkalmazottak száma 8500
Anyavállalata MAN
A Neoplan weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Neoplan témájú médiaállományokat.

A Neoplan, vagyis a Neoplan Bus GmbH egy német autóbuszgyártó vállalat. A cég leányvállalta a NEOMAN Bus GmbH-nak, amely maga is része a MAN AG-nak. A vállalatot leginkább futurisztikus formatervezéséről ismerik. A cég neve a „neuer Plan”, azaz „új terv” kifejezésből származik.

Története[szerkesztés]

Megaliner, a négytengelyes, emeletes Neoplan-modell

A céget 1935-ben Stuttgartban Gottlob Auwärter alapította. Buszok és tehergépjárművek külső vázait készítették itt el. A buszok külső kialakítása a kezdetektől fogva eltért a többi karosszériatervtől. A második világháborút követően világszerte ritkaságnak számított az itt kikísérletezett, teljesen fémből készült karosszéria. A vállalat technológiai szakértelmével vált világhírűvé. Hagyománnyá váltak a ferde, tört vonalak, az előredőlt oszlopok az ablakok között, az áramvonalasabb szélvédők, és általában a futurisztikusabb kinézet. Szintén hagyomány a „liner” utótaggal való elnevezése a buszoknak, az előtag pedig nemegyszer utal az adott busztípus funkciójára is.

1992-ben bevezették a 15 méter hosszú, négytengelyes Megalinert, s ezzel használták ki azt az új európai szabályozást, melynek értelmében lehetett már 12 méternél hosszabb, csukló nélkül előállított járműveket is gyártani. A Starlinert 1996-ban vezették be. 2001-ben a Neoplant, pontosabban a Gottlob Auwärter GmbH & Co KG vállalatot megvette a MAN AG. 2003-ban új buszt vezettek be a piacra, melyet leginkább turistautakra fejlesztettek, s ennek a típusnak Tourliner lett a neve. 2004-ben áttervezték a Starlinert, s ezátal a Neoplan névhez jobban illő, futurisztikus külsőt vett fel. Jelenleg a Tourliner, a Cityliner, a Starliner és a Skyliner modellek készülnek a cégnél, valamint létezik még a Jetliner reptéri busz és a Tropicliner típus is afrikai piacra. A Neoplan korábbi modelljei közé tartoznak a Megaliner, a Spaceliner, a Euroliner, a Transliner és a Metroliner típusok. Különleges modell volt még a Jumbocruiser nevű csuklós-emeletes turistabusz és a Megashuttle nevű, szintén négytengelyes, emeletes városi busz, amit a Távol-Keleten használtak. Jelenleg a kicsi megrendelői igények miatt a gyártást teljes egészében kitelepítik Törökországba.

Források[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Neoplan című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozás[szerkesztés]

Commons:Category:Neoplan vehicles
A Wikimédia Commons tartalmaz Neoplan témájú médiaállományokat.