ÖAF

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
ÖAF
TornadoAlt.jpg
Típus
  • haszongépjármű-gyártó
  • vállalkozás
Alapítva 1907
Székhely Bécs
Iparág
Forma részvénytársaság
Termékek tehergépkocsi
Anyavállalata MAN SE
Az ÖAF weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz ÖAF témájú médiaállományokat.

Az ÖAF egy osztrák autó- és teherautógyár volt Floridsdorfban, Bécsben, teljes nevén Österreichische Automobil-Fabrik, korábban Österreichische Austro-Fiat, innen az ÖAF rövidítés.

A cég főleg a német MAN cég leányvállalataként ismert.

Egy tipikus ÖAF termék: MAN/ÖAF 41.603-as nehézvontató 8x4/4-es hajtásképlettel, hűtőrácsán ÖAF felirattal

Története[szerkesztés]

Az ÖAF mint Österreichische Austro-Fiat 1907-ben jött létre az olasz Fiat által. Járműveket egy évvel később, 1908-tól kezdődően állított elő. 1925 után lett a cég neve Österreichische Automobil-Fabrik, miután egy másik cég kezdett el foglalkozni a Fiat gépkocsik osztrák értékesítésével, ezután önálló járműgyártóvá vált. 1928-tól már csak haszongépjárműveket gyártott.

A MAN-nal először azután lett kapcsolata a cégnek, hogy 1938-ban a Harmadik Birodalom meghódította Ausztriát, és a német MAN többségi részvényes lett benne. A második világháborút követően 1955-től kezdett el ismét teherautókat gyártani. Ekkor a katonaságnak készítettek teherautót, de az Osztrák Hadsereg végül a rivális (és később szintén MAN tulajdonú) Steyr teherautókat választotta.

1970-ben a cég egyesült a Gräf & Stift céggel, majd az így létrejött ÖAF Gräf & Stiftet 1971-ben bekebelezte a MAN AG, így került az ÖAF ismét és végérvényesen a német céghez, s vált annak leányvállalatává. Ettől kezdődően az ÖAF a MAN főleg speciális kialakítású teherautóit, a Gräf & Stift pedig buszait, trolibuszait gyártotta, olykor azokból is különleges kivitelűeket; teherautókból főleg nehézvontatókat, kommunális járműveket (pl. szemeteskocsikat), építőipari járműveket, tűzoltójárműveket, valamint katonai járműveket készített. Az itt készült MAN-fülkés teherautók hűtőrácsára ezért került gyakran „ÖAF” rövidítés „MAN” helyett, és a hivatalos elnevezésükben is gyakran „MAN/ÖAF” szerepelt.

Miután a MAN AG 2001-ben megszerezte a Neoplan buszgyárat is, az átszervezés során megszüntette az ÖAF Gräf & Stiftet, és helyette MAN Sonderfahrzeuge AG (MAN Különleges-jármű Rt.) lett a részleg új neve. Mindettől függetlenül a termelés azóta is folyamatos.

Külső hivatkozások[szerkesztés]