Gräf & Stift

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gräf & Stift
Típusmagánvállalkozás
Alapítva1904
Megszűnt1971
SzékhelyBécs, Ausztria
VezetőkFranz, Heinrich és Carl Gräf
Iparágjárműipar
TulajdonosÖAF (0,99)
Formarészvénytársaság
Termékekautók, buszok, speciális gépjárművek
A Wikimédia Commons tartalmaz Gräf & Stift témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Gräf & Stift három testvér, Franz, Heinrich és Carl Gräf, illetve Wilhelm Stift befektető által 1904-ben alapított osztrák autógyár.

Története[szerkesztés]

A Gräf testvérek 1893-ban alapított műhelyükben 1898-ban megalkották a világ első fronthajtású személygépkocsiját; ennek az elvét 1900-ban szabadalmaztatták. Wilhelm Stift 1901-es csatlakozása után 1904-ben megalakították az autógyárat, amelyben buszokat is készítettek. A Habsburg-udvar beszállítói lettek, így az általuk gyártott egyik gépkocsiban érte Ferenc Ferdinándot a halálos lövés. Ez az autó ma megtekinthető a bécsi Hadtörténeti Múzeumban.

1931. május 28-án elindult a menetrend szerinti Bécs–Budapest buszjárat Gräf & Stift járművekkel. Az első napon Josef Gräf személyesen vezetett; a menetidő 6 óra volt.

A vállalat 1971-ben egyesült az ÖAF-fel, majd az így létrejött ÖAF Gräf & Stiftet ugyanebben az évben az MAN AG vette meg. Míg a Gräf & Stift ezt követően is autóbuszokat és trolibuszokat gyártott, az ÖAF főleg speciális kivitelű teherautókat, ezért amikor az ÖAF Gräf & Stiftet 2001-ben, a Neoplan megszerzésekor átnevezték, az MAN Sonderfahrzeuge AG nevet kapta. Az eredeti telephelyen a 2010-es években is folyt a termelés.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Gräf & Stift című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]