Gordon H. Bower

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gordon H. Bower
Született 1932. december 30. (84 éves)
Scio
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása
Iskolái Yale Egyetem
Kitüntetései Nemzeti Tudományos Érem

Gordon H. Bower (Scio, Ohio, 1932. december 30. –) a Stanford Egyetem pszichológia professzora, fő érdeklődési területe az emberi emlékezet, érzelem és nyelvmegértés.

Élete[szerkesztés]

Gordon H. Bower 1932-ben született az Ohio állambeli Scióban, egy ezer lelket számláló kisvárosban. Nyolcéves korában a híres baseball-játékos, Lou Gehrig olyan nagy hatással volt rá, hogy elhatározta, ő is hivatásos sportoló lesz. Tizenegy évesen elég tehetséges, és elég idős volt ahhoz, hogy a helyi csapatban játsszon. Később beiratkozott a Western Reserve Egyetemre (ma Case-Western Reserve Egyetem).

A pszichológia iránt 1951 nyarán kezdett komolyabban érdeklődni, mikor a clevelandi állami elmegyógyintézetben töltötte gyakorlatát. 1954-ben, mikor kézhez kapta a diplomáját, két lehetőség közül kellett választania: vagy hivatásos baseball-játékos lesz, vagy folytatja pszichológiai tanulmányait. Noha az első lehetőség is csábító volt, Gordon mégis a továbbtanulás mellett döntött. Egy évig matematikát és statisztikát tanult a Minnesotai Egyetemen, majd 1955 őszén megkezdte PhD tanulmányait a Yale Egyetemen. Itt elsősorban a matematika pszichológiája foglalkoztatta, mely iránt Robert Bush és Frederick Mosteller 1955-ben megjelent könyve, a Stochastic Models for Learning keltette fel az érdeklődését. 1957 nyarán a Stanfordi Egyetemen képezte tovább magát, és olyan tehetségesnek bizonyult, hogy felajánlottak neki egy állást, még mielőtt megírta volna doktori disszertációját a Yale-en.

1959-től a Stanfordi Egyetem Pszichológia Tanszékén dolgozik, ahol nem sokkal később csatlakozott hozzá Bill Estes is. Gordon a laboratóriumában először az állatok kondicionálásával foglalkozott, majd 1960-ban a matematika pszichológiája, mint kutatási téma felé fordult. Jelenleg a Stanfordi Egyetem pszichológia professzora, 2002-ben a huszadik század legkiemelkedőbb pszichológusai közé választották.

A régi kampusz központja a Yale Egyetemen
Stanford Egyetem, panoráma

Kitüntetés[szerkesztés]

2007. július 27-én a Fehér Házban (Washington) George W. Bush amerikai elnöktől személyesen vette át más kiváló tudós társaival együtt a The National Medal of Science díjat.[1]

Ismert tanítványai[szerkesztés]

Főbb művei[szerkesztés]

  • Anderson. J. R.; & Bower, G. H. (1973). Human Associative Memory. Hoboken: John Wiley & Sons Inc.
  • Bower, G. H.; & Bower, S. A. (1991). Asserting Yourself: A Practical Guide for Positive Change. Boston: Addison Wesley Publishing Company.
  • Bower, G. H.; & Hilgard, E. R. (1980). Theories of Learning. New York: Prentice Hall.
  • Bootzin, R.; Bower, G.H.; Crocker, J.; & Hall, E. (1991). Psychology Today: An Introduction. Desoto: McGraw-Hill College.
  • Bower, G. H.; & Trabasso, T. (1968). Attention In Learning: Theory and Research. Melbourne: Krieger Publishing Company.
  • Bower, G. H. (1982). Psychology of Learning and Motivation. San Diego: Academic Press.
  • Eich, E.; Kihlstrom, J. F.;Bower, G. H.;& and Forgas, J. P. (2000). Cognition and Emotion. Oxford: Oxford University Press.

Magyar nyelven megjelent tanulmánya[szerkesztés]

  • A hangulatok szerepe az emlékezésben. In Handbook of affect and social cognition (magyar) Az érzelmek pszichológiája / szerk. Forgács József ; ford. Turóczi Attila et al. Budapest : Kairosz, 2003. 422 p. : ill. ISBN 963-9406-83-X

Lásd még[szerkesztés]

Hangulatfüggő tanulás, hangulatfüggő emlékezet

Források[szerkesztés]