Glasner Ábrahám

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Glasner Ábrahám
Született1825
Pozsony
Elhunyt1877. november 28. (51-52 évesen)
Kolozsvár
Foglalkozásafőrabbi
A Wikimédia Commons tartalmaz Glasner Ábrahám témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Glasner Ábrahám (Pozsony, 1825Kolozsvár, 1877. november 28.) főrabbi Kolozsváron, Glasner Mózes rabbi apja, Wald Ábrahám matematikus dédapja.

Életpályája[szerkesztés]

Glasner Jakab és Frankel Adél fia, Glasner Reisel (Pozsony, 1830–Kolozsvár, 1908) férje. 1863-ban hívták meg rabbinak Kolozsvárra Liptószentmiklósról, és ezt a beosztást 1877-es haláláig megtartotta. Konzervatív szellemben vezette és erősítette a hitközséget.

A kiegyezés után Eötvös József vallás- és közoktatásügyi miniszter szerette volna a zsidó hitközségeket egységes szervezetbe tömöríteni, de az összehívott kongresszuson a résztvevők ezt a szabályozást csak 57%-ban fogadták el, a konzervatívok minden országos szabályozást elutasítva elhagyták a kongresszust. Ezután a hitközségek szétválltak, a később ortodox (konzervatív), illetve neológ (újító) jelzővel ellátott hitközségekre. Kolozsváron az első neológ hitközség csak Glasner Ábrahám halála után alakult meg, 1882-ben. Glasner Ábrahám munkáját fia, Glasner Mózes ortodox zsidó rabbiként folytatta, majd őt követte fia, Glasner Akiba.

Emléke[szerkesztés]

Sírja a kolozsvári Balassa (ma Aviator Bădescu) utcai zsidó temető déli részében van. Az elhanyagolt síremléket, a mellette levő sírkővel együtt, amely alatt felesége nyugszik, 2022-ben újították fel.

Forrás[szerkesztés]

  • Gaal György: Hány hitközség volt Kolozsvárt, Szabadság, 1991. május 31. Online hozzáférés
  • Gaal György: A Házsongárdtól a Kismezőig. Kolozsvári sírkertek a XIX-XX. századból, Exit Kiadó, Kolozsvár, 2016.
  • geni.com