Giovanni Nicotera

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Giovanni Nicótera
Edoardo Matania xilográfiája, 1887
Edoardo Matania xilográfiája, 1887
Született 1828. szeptember 9.
Sambiase
Elhunyt 1894. június 13. (65 évesen)
Vico Equense
Állampolgársága olasz
Nemzetisége olasz
Foglalkozása politikus
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Giovanni Nicótera témájú médiaállományokat.

Giovanni Nicótera báró, (Sambiase (Calabria), 1828. szeptember 9.Vico Equense, 1894. június 13.) olasz politikus, miniszterelnök.

Életpályája[szerkesztés]

Nicótera Sambiase-ban tanult. Középfokú tanulmányai után jogot tanult. Korán csatlakozott az Ifjú Itália forradalmi társulathoz. 1848-ban részt vett a calabriai felkelésben és később tiszti ranggal a római köztársaság hadseregébe lépett. 1849-ben megsebesült és egy ideig Torinában visszavonultan élt, de már 1857-ben a Mazzini által Sapri ellen szervezett expedícióhoz csatlakozott. A Bourbon-dinasztia megbuktatására megindított expedició tagjait azonban elfogták és Nicoterát életfogytiglani gályarabságra ítélték, amelyet kezdetben Nápolyban, majd Faviguana szigetén (Szicilia nyugati partján) kellett letöltenie.

Nicotera mellszobra

.

1860-ban kiszabadította őt Giuseppe Garibaldi, aki egyúttal mint tisztet önkéntes csatába fogadta, amelyben aztán Nicotera 1860-1861-ben, majd 1866-1867-ben szolgált. A parlamentben Salerno városát képviselte. A balpárt vezetőihez tartozott, és amikor a balpárt 1876 márciusában a consorteria uralmát megbuktatta, Nicotera a Depretis-kabinetben a belügyi tárcát kapta. Hivatali hatalmát ellenfeleinek erélyes megfékezésére, valamint dél-itáliai barátainak és híveinek jutalmazására használta. Minisztertársai 1877. december 16-án lemondásra kényerítették. Nicotera ezután bosszúból minden következő kormány ellen fellépett és többet meg is buktatott.

A parlamentben az ún. pentarchia vezetői közé tartozott. 1891 februárjában Crispi bukása után a Rudini-kormányban a belügyi tárcát vette át, de már májusban le kellett mondania. Élete alkonyán nagy számú ellenfelei csúnya perbe keverték; azt fogták rá, hogy az 1857. évi expedició, illetőleg elfogatása után terhelő vallomást tett fogolytársaira nézve és a Bourbon-kormány ennek az árulásnak a fejében enyhítette volna Nicotera fogságát.

Forrás[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Giordano: La vita ed i discordi di Giovanni N. (Salerno, 1878);
  • Mauro J., N. élete (németül, Lipcse, 1887).
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Giovanni Nicotera témájú médiaállományokat.