Giorgi Csubinasvili

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Giorgi Csubinasvili
Emlékműve a Tbiliszi Állami Egyetem Pantheonjában
Emlékműve a Tbiliszi Állami Egyetem Pantheonjában
Született

Szentpétervár
Elhunyt

Tbiliszi
Állampolgárságagrúz
Foglalkozása
  • művészettörténész
  • történész
  • egyetemi oktató
Iskolái
KitüntetéseiLenin-rend
A Wikimédia Commons tartalmaz Giorgi Csubinasvili témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Giorgi Csubinasvili (grúzul: გიორგი ჩუბინაშვილი; Szentpétervár, 1885. november 21.1973. január 14.) grúz művészettörténész, a Grúz Nemzeti Tudományos Akadémia tagja, a grúz építészet és képzőművészet kutatója.

Élete[szerkesztés]

Csubinasvili második jobbról a második sorban

Szentpéterváron született, 1907 és 1912 között pszichológiát tanult a lipcsei és a hallei egyetemen. 1916-ban a Szentpétervári Állami Egyetemre ment, ahol egy évig a grúz–örményperzsa filológiával foglalkozott.

Grúziába visszatérve a Tbiliszi Állami Egyetem professzoraként dolgozott (1918–31, 1937–48). A Tbiliszi Állami Művészeti Akadémia (egykori Képzőművészeti Akadémia (1922–28)) egyik alapító atyja és első rektora volt. Közben beutazta Georgiát, építészeti emlékeket fényképezett és leírt.[2]

1941-től haláláig a Grúz Nemzeti Tudományos Akadémia (ma Nemzeti Művészettörténeti és Örökségmegőrzési Központ) Grúz Művészettörténeti Intézetét irányította, amelyet róla neveztek el. Munkái elsősorban a középkori grúz és örmény építészetre, valamint falfestészetre és szobrászatra koncentrálnak.

A Tbiliszi Egyetem parkjában temették el.

Szervezeti, egyesületi tagságai[szerkesztés]

  • Grúz Nemzeti Tudományos Akadémia, akadémikus (1941–1973)
  • Szovjetunió Építészeti Akadémiája, levelezőtag

Elismerési, díjai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Catalog of the German National Library (német nyelven). (Hozzáférés: 2020. május 31.)
  2. Научные заслуги и смелые гипотезы Георгия Чубинашвили (Georgi Csubinasvili tudományos érdemei és merész hipotézisei) (orosz nyelven). Magisteria.ru. (Hozzáférés: 2024. március 23.)
  3. Születésének 80. évfordulója kapcsán.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Giorgi Chubinashvili című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]