Giewont

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Giewont
A Giewont dél felől
A Giewont dél felől

Magasság1895 m[1]
Hely Lengyelország, Kis-lengyelországi vajdaság
HegységLiptói-havasok, Tátra, Északnyugati-Kárpátok
Relatív magasság170 m
Legmagasabb pontNagy-Giewont (1895 m)
Elhelyezkedése
Giewont (Tátra)
Giewont
Giewont
Pozíció a Tátra térképén
é. sz. 49° 15′ 02″, k. h. 19° 56′ 02″Koordináták: é. sz. 49° 15′ 02″, k. h. 19° 56′ 02″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Giewont témájú médiaállományokat.

Giewont Lengyelország egyik leghíresebb hegye. A Nyugati-Tátrában fekszik a Tátrai Nemzeti Park területén. a Zakopanéba látogató turisták kedvelt célpontja. Három hegycsúcsa a

  • Kis-Giewont (Mały Giewont 1728 m)
  • Nagy-Giewont (Wielki Giewont 1895 m)
  • Hosszú-Giewont (Długi Giewont 1867 m)

Nagy-Giewont és Hosszú-Giewont csúcsait a mély Csorba-nyílás (Szczerba, 1823 m) választja el egymástól.

A Giewont észak oldala egy nagyon meredek, szinte függőleges 600-650 m magas mészkőfal, mely a Tátrai Nemzeti Park szabályozása miatt se turisták, se hegymászók által nem látogatható.

A hegyre tekintők egy alvó lovagot vélnek felfedezni, kinek a feje a Nagy-Giewont, teste pedig a Hosszú-Giewont.

Egy legenda szerint a Giewonton található barlangokban II. Boleszláv, más néven Merész Boleszláv király (lengyelül Bolesław Śmiały) lovagjai alszanak, akik majd akkor ébrednek fel mikor Lengyelország veszélyben lesz és szükség lesz rájuk.

Kereszt[szerkesztés]

Túrázók a keresztnél
A Giewont északról, Zakopane felől

1900-ban a világon több helyen is, többek között Olaszországban a Vezúvon is, kereszteket állítottak hegycsúcsok tetején. Néhány ott lakó gorál a helyi pap segítségét kérte egy ehhez hasonló kereszt felállításához.

Mivel azt szerették volna, hogy a kereszt jól látható legyen Zakopanéból ezért először próbaképpen egy fakeresztet állítottak fel. Ennek magassága 10,5 m lett, és jól látható volt. A végleges keresztet Krakkóban rendelték meg. Ennek magassága 17,5 m melyből 2 méter a sziklában van. Az elkészült keresztet 400 darabban vonattal szállították Zakopanéba. A kereszt összesen 1819 kg-ot nyom.

A kereszt darabjait 1901. július 3-án vitték fel 500 önkéntessel és 18 szekérrel, majd 6 napon át szerelte össze a keresztet készítő mester a munkásaival és 6 gurállal. A keresztet 1901. augusztus 19-én megszentelték.

A jelenleg is látható kereszt 15 m magas és 5,5 m széles 1975-ben a kereszt fel lett újítva: le lett festve korrózió ellen és kijavították a talapzatát.

2005-ben II. János Pál pápa temetésekor néhány lelkes fiatal a szeles idő ellenére felcipelt egy elektromos generátort, pár halogén lámpát és kivilágította a keresztet.

Érdekesség[szerkesztés]

A gorálok szerint a hegy gerince északi irányból olyannak tűnik, mint egy fekvő ember oldalnézetből. A monda szerint egy óriási lovag alvó, sziklába dermedt teste az. A legenda úgy tartja, hogy ha a hegyvidéken lakó gurálokat nagy veszély fenyegeti, akkor a lovag felébred, és a segítségükre siet.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. peakbagger.com
  2. Bács Gyula: Délkelet-Lengyelország, 75. oldal. ISBN 963-2432-037

Források[szerkesztés]