Gibson Guitar Corporation

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gibson
Típusmagánvállalat
Alapítva1902. október 11.; Orville Gibson
SzékhelyNashville, USA
VezetőkOrville Gibson, Ted McCarty, Les Paul
AlapítóOrville Gibson
IparágHangszerek
Formamagántulajdonban lévő vállalat
TermékekKülönböző pengetős hangszerek, főleg gitárok, kiegészítők
LeányvállalataiEpiphone, Baldwin, Garrison, Maestro, Wurlitzer, Tobias, Valley Arts Guitar, Slingerland, MaGIC, Gibson Amphitheatre, Hamilton, Chickering, Kramer, Steinberger, Electar, Aeolian

Gibson (USA)
Gibson
Gibson
Pozíció az USA térképén
é. sz. 36° 07′ 48″, ny. h. 86° 43′ 33″Koordináták: é. sz. 36° 07′ 48″, ny. h. 86° 43′ 33″
A Gibson weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Gibson témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Gibson 1902-ben alapított hangszergyártó cég. A vállalat legnépszerűbb gitárja a Les Paul. Gitárokon túl a cég zongorákat is készít. A Fender mellett a mai napig a világ legnépszerűbb gitárjait gyártja szoros versenyben az Ibanez japán gitárgyártó céggel.

A cég története[szerkesztés]

1996 Gibson Les Paul Studio Limited Edition

A 19. század végén Orville Gibson mandolinokat kezdett el készíteni Michiganben. Gibson mandolinjai nagyon jellegzetesek voltak. A régebbi mandalinoknak lapos fatetejük volt, hátuk leginkább egy edényre hasonlítótt, míg Gibson mandolinjainak faragott, ívelt, szilárd fatetejük és hátuk, továbbá megerősített oldalaik voltak. Ezután 1902-ben megalakult a Gibson. Jelenleg is magánkézben van, részvényeit soha nem láthattuk tőzsdén. Az 1920-as években nagyon sok változás övezte a céget, a mandolinokon és a gitárokon is jelentős változtatásokat végeztek. 1922-ben bemutatták a Gibson F5-öt, nem sokkal később a Gibson L5-öt. 1935-ben elkészült az elsőként elismert Electric Spanish modell, az ES-150. A gitárt nagy nemzetközi siker övezte. Az 1930-as évekre már félakusztikus gitárokat is készített, a többi hasonló cégekhez hasonlóan. 1940-ben Les Paul kereste fel a céget, a sokak által kissé bizonytalan megjelenésű, „tuskó” becenevű elektromos gitárjával, viszont elutasítást kapott. 1952-ben, a Fender Telecaster megjelenése után mégis úgy döntöttek, hogy együttműködnek Les Paullal. Ez volt a cég első tömör testű elektromos girárja (Gibson Les Paul "Gold Top" néven). Az elnevezés se véletlen, mivel a Gibson aláíratott egy szerződést Les Paullal, hogy róla nevezhessék el a gitárt.[1]

Gibson Invader

A hangszer nagyon különleges volt abban az időben. Mahagóni testével és ragasztott mahagóni nyakával igazán kitűnt a kor többi gitárjai közül. A korai modelleken kombinálták a lábat, valamint a trapéz alakú húrrögzítőt (ez Les Paul saját ötlete volt). A Tune-o-Matic lábak – a húrok különálló húrrögzítőhöz kapcsolódnak, majd áthaladnak a lábon, ahol hat alátét segíti a húrok hangolását – kifejlesztése után, 1957-ben a Gibson egy utolsó változtatást végzett a Gibson Les Paulon, az (egytekercses) Single-Coil-okat kéttekercses Humbucker hangszedőkkel látta el, ami erőteljesen csökkentette a háttérzajokat. Az 1950-es évek végén sok új gitárt dobtak piacra, ekkor született a Gibson Explorer és a Gibson Flying V, továbbá a félakusztikus ES-335. A változó igények miatt új gitártervekkel állt elő a cég. A tervek Les Paul jóváhagyásával valóra is váltak, így készült el Gibson SG, mely a mai napig az egyik legkeresettebb Gibson típus. 1960-tól 1985-ig a Gibsonok minősége és a vállalat forgalma meredeken romlani kezdett. A gyártást áthelyezték Nashville-be, majd 1986-ban a Gibson teljesen új vezetést kapott. Az, hogy a vállalat a mai napig sikeres, a 86-os változásnak köszönhető.[2]

Leányvállalatok[szerkesztés]

A nashville-i minigyár épülete.

A Gibsonnak számos leányvállalata jött létre, legtöbbje műszergyártó cég, továbbá diákok számára forgalmaznak gitárokat. Először egyik versenytársát, az Epiphone-t vásárolta fel 1957-ben, majd az 1970-es évektől kezdődően ezt a márkát az alacsonyabban árazott gitároknál használta.

A Gibson nagyon sokat pereskedett olyan gyártókkal, akiknek a gitárjai a Les Paulhoz hasonlítottak. Legelőször az Ibanezzel, majd a Paul Reed Smith Guitars-szal, melyekkel még 2005-ben is perben állt. Ezek szinte egytől egyig hamisítványi perek voltak. Talán éppen ezért kezdte el a Gibson alkalmazni 1970-től a sorozatszámrendszert. Ez egy jellemzően nyolcjegyű sorozatszám, mely a mai napig használatban van. Ez a kód tartalmazza a gyártás dátumát, helyszínét és a termék saját kódját.

A cég további érdekessége, hogy Nashville-ben megtalálható a gyár egy kicsinyített változata, egy úgynevezett minigyár, mely nyitva van a nyilvánosság számára. Ez a hely egy éttermet és hangversenytermet is magában foglal. Mondhatjuk, hogy mára már turistalátványosság.

Gibson sorozatszámok[szerkesztés]

Az 1970-től alkalmazott sorozatszámrendszer nyolcjegyű sorozatszám. Az évek során, ahogy költözött a gyár, ezek a számok is változtak.

YDDDYRRR

YY a gyártás éve

DDD a gyártás napja a gitárt megjelölték

RRR a gyártási hely

A különböző gyártási helyek sorozatszámai:

001-499 Kalamazoo, Michigan(1975-1984)

500-999 Nashville, Tennessee (1975-1990)

001-299 Bozeman (1989 után)

300-999 Nashville, Tennessee (1990 után)

Például: A 90992487 sorozatszámú gitár 1992-ben készült, az év 99. napján (Április 8., szerda), Nashville-ben és aznap a 487. elkészült gitár volt.

2005 júliusában vezették be az új, 9 számjegyű digitális rendszert. A rendszer nagyrészt ugyanaz, mint az előző 8 számjegyű rendszer, mindazonáltal a 6. számjegy a batch-szám. Az első 5 és az utolsó 3 számjegy ugyanúgy maradt.

Erősítők[szerkesztés]

Gibson-hangszerek[szerkesztés]

Elektromos gitárok[szerkesztés]

Akusztikus gitárok[szerkesztés]

Basszusgitárok[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. gibson.com. [2009. augusztus 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 11.)
  2. gitar-gitarok.info. [2009. március 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. február 21.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Gibson
A Wikimédia Commons tartalmaz Gibson Guitar Corporation témájú médiaállományokat.