Georges Guynemer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Georges Guynemer
Ww guynemer 01.jpg
Született 1894. december 24.
Franciaország Franciaország, Párizs
Meghalt 1917. szeptember 11.? (22 évesen)
Belgium Belgium, Dél-Poelkapelle
Nemzetisége Franciaország francia
Fegyvernem légierő
Szolgálati ideje 1914-1917
Rendfokozata Kapitány
Egysége MS3, N3, Spa3
Kitüntetései Francia Becsületrend
Croix de Guerre
Iskolái Collège Stanislas de Paris
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Georges Guynemer témájú médiaállományokat.

Georges Marie Ludovic Jules Guynemer (1894. december 24.1917. szeptember 11.?) világhírű francia pilóta, ász. 54 légi győzelmével a második legeredményesebb francia és a tizenegyedik legjobb első világháborús pilóta.

Élete és pályája[szerkesztés]

1894. december 24-én született Párizsban. Eredetileg nem akart, de végül szerelőként belépett a hadseregbe. 1915 közepén csatlakozott a Francia Légierő kötelékéhez. Első igazolt légi győzelmét 1915. július 19-én érte el egy Aviatik C típusú repülőgép ellen Septmonts közelében. 1916. februárjában lelövi ötödik gépét és előléptetik hadnaggyá. Guynemer gyorsan a nép egyik kedvencévé vált, gyorsan emelkedett a legjobb ászok közé, és élete végére 54 légi győzelmével a második helyen állt a legjobb francia pilóták közül, őt csak René Paul Fonck előzte meg 75 légi győzelemmel. Több német ászpilótával is küzdelmet vívott, egyik leghíresebb ilyen harc 1917-ben a legendás német ásszal, Ernst Udettel vívta, mikor a két gép mintegy 20 percig küzdött egymással, Udetnek viszont meghibásodott a fegyvere és így tehetetlen volt a támadásokkal szemben. Guynemer viszont nem lőtte le, mellé szállt és integetett neki, majd tovább állt. Ez az eset bizonyítja a francia pilóta élete végéig megmaradó lovagiasságát.

Halála és emlékezete[szerkesztés]

1917. szeptember 11. bevetésre készült és felszállt gépével. Azóta senki sem látta. Nem tudni pontosan mi lett vele. Valószínűleg aznap egy légi csatában Dél-Poelkapelle felett lelőtték és a földbe csapódott. Holttestét sem találták meg soha. Bár eredményeit tekintve nem ő volt a legjobb francia pilóta, a franciák nagy része őt tartja a legjobbnak és ma is nemzeti hősként tisztelik.

Kitüntetései[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]