Georges Guynemer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Georges Guynemer
Született1894. december 24.
Franciaország Franciaország, Párizs
Meghalt1917. szeptember 11. (22 évesen)
Belgium Belgium, Poelkapelle
SírhelyPanthéon
Állampolgárságafrancia
NemzetiségeFranciaország francia
Fegyvernemlégierő
Szolgálati ideje1914–1917
RendfokozataKapitány
EgységeMS3, N3, Spa3
Csatáielső világháború
Kitüntetéseifrancia Becsületrend
Croix de Guerre
Halál okabevetésben esett el
IskoláiCollège Stanislas
A Wikimédia Commons tartalmaz Georges Guynemer témájú médiaállományokat.

Georges Marie Ludovic Jules Guynemer (Párizs, 1894. december 24.Poelkapelle, 1917. szeptember 11.) világhírű francia pilóta, ász. Az első világháborúban 54 légi győzelmével a tizenegyedik legeredményesebb harci pilóta, a franciák között ezzel a teljesítményével második.

Élete és pályája[szerkesztés]

1894. december 24-én született Párizsban. Eredetileg nem akart, de végül szerelőként belépett a hadseregbe. 1915 közepén csatlakozott a Francia Légierő kötelékéhez. Első igazolt légi győzelmét 1915. július 19-én érte el egy Aviatik C típusú repülőgép ellen Septmonts közelében. 1916 februárjában lelövi ötödik gépét és előléptetik hadnaggyá. Guynemer gyorsan a nép egyik kedvencévé vált, gyorsan emelkedett a legjobb ászok közé, és élete végére 54 légi győzelmével a második helyen állt a legjobb francia pilóták közül, őt csak René Paul Fonck előzte meg 75 légi győzelemmel. Több német ászpilótával is küzdelmet vívott, egyik leghíresebb ilyen harc 1917-ben a legendás német ásszal, Ernst Udettel vívta, mikor a két gép mintegy 20 percig küzdött egymással, Udetnek viszont meghibásodott a fegyvere és így tehetetlen volt a támadásokkal szemben. Guynemer viszont nem lőtte le, mellé szállt és integetett neki, majd tovább állt. Ez az eset bizonyítja a francia pilóta élete végéig megmaradó lovagiasságát.

Halála és emlékezete[szerkesztés]

1917. szeptember 11. bevetésre készült és felszállt gépével. Azóta senki sem látta. Nem tudni pontosan mi lett vele. Valószínűleg aznap egy légi csatában Poelkapelle felett lelőtték és a földbe csapódott. Holttestét sem találták meg soha. Bár eredményeit tekintve nem ő volt a legjobb francia pilóta, a franciák nagy része őt tartja a legjobbnak és ma is nemzeti hősként tisztelik.

Kitüntetései[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]