Ugrás a tartalomhoz

Generalplan Ost

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Generalplan Ost (német 'Alapterv a Keletről'), rövidítve GPO a német náci kormány terve volt Közép- és Kelet-Európa, beleértve a volt Szovjetuniót, gyarmatosítására.[1] Végrehajtása nagy szabású népirtás és etnikai tisztogatásra útján volt lehetséges,[2] a németek által a második világháború során elfoglalt területeken.[2] A tervet részben végre is hajtották, milliók halála és szenvedése árán. A teljes végrehajtását nem tartották praktikusnak, amíg a harcok folynak, és végül a katonai vereség miatt lehetőségük sem volt rá.

A terv szerint Európa szláv népeit, akiket az „árja” nácik fajilag alacsonyabb rendűnek tartottak, rabszolgasorba vetették, elűzték vagy megölték volna.[2][3] A program 1939 és 1942 között kidolgozott irányelvei az Adolf Hitler és a Náci Párt Lebensraum (élettér) elmélete alapján születtek, illetve kapcsolódtak a Drang nach Osten (keleti terjeszkedés) német ideológiájához. Ennek megfelelően megvalósítása a náci Új Rend elképzelés része volt.[2]

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. "Der Generalplan Ost." Archiválva 2012. január 19-i dátummal a Wayback Machine-ben Eine Ausstellung der Deutschen Forschungsgemeinschaft, 2006.
  2. a b c d Dietrich Eichholtz, »Generalplan Ost« zur Versklavung osteuropäischer Völker. Archiválva 2008. június 24-i dátummal a Wayback Machine-ben PDF file, direct download.
  3. Jill Stephenson. Hitler's Home Front: Wurttemberg Under the Nazis. A&C Black, 113. o. (2006) „Other non-'Aryans' included Slavs, Blacks and Roma and Sinti (Romanies).” 

Fordítás

[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Generalplan Ost című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.