Garmarna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Garmarna
Az együttes 2002-ben Bochumban
Az együttes 2002-ben Bochumban
Információk
Alapítva 1993
Műfaj folk-rock
A Garmarna weboldala

A Garmarna egy svéd folk rock együttes. 1990-ben alakultak meg, dalaikban pedig leginkább régi skandináv balladákat dolgoznak fel.

Történet[szerkesztés]

A Garmarnát 1990-ben alapította meg Stefan Brisland-Ferner, Gotte Ringqvist és Rickard Westman, akiket különösen megihlettek a színházban hallott régi svéd zenék, így maguk is elkezdtek további régi dallamok és hangszerek után kutatni. Amikor Jens Höglin, a dobos, csatlakozott hozzájuk, ők már egy éve együtt zenéltek.

1992-ben vették fel az első kislemezüket. Úgy gondolták, hogy a zenéjük egyébként sötét hangulatához kellemes kontrasztot jelentene egy női énekhang, így a kislemez felvételéhez elhívták Emma Härdelin-t, az együttes egy régi barátját, vendégénekesnek – aki aztán 1993-ban hivatalosan is csatlakozott a csapathoz. A bemutatkozó kislemez jól fogyott Svédországban és nagyban segítette a skandináviai turnéjukat.

A Vittrad album összeállításakor döntöttek úgy, hogy sampling-ot és sequencer-t is bevetnek. 1994-ben az Omnium kiadta az albumot az USA-ban, angol szöveggel.

1996-ban nekivágtak a hosszadalmas németországi turnéjuknak és kiadták a Guds Spelemän albumot is, ami megint csak jól fogyott Svédországban, és ezúttal már nemzetközileg is jelentős figyelmet keltett.

1998-ban, Felicia Konrad színésznővel együtt koncertsorozatot adtak különböző észak-svédországi templomokban, ahol is Hildegard von Bingen középkori műveit mutatták be saját értelmezésükben.

1999-ben adták ki a harmadik, Vedergällningen címet viselő albumukat, amely már inkább a rock és a trip-hop felé hajlott.

Ezután visszatértek a stúdióba, hogy teljes egészében formába öntsék a Hildegard von Bingen albumot, amely aztán 2001-ben láthatott napvilágot.[1]

Tagok[szerkesztés]

Diszkográfia[szerkesztés]

Albumok[szerkesztés]

Kislemezek[szerkesztés]

Egyebek[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. A történet forrása: http://www.noside.com/bio_garmarna.html Archiválva 2011. augusztus 28-i dátummal a Wayback Machine-ben

További információk[szerkesztés]