Görög-Római Szobormásolatok Kiállítóhelye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Görög-Római Szobormásolatok Kiállítóhelye
TelepülésTata
Ország Magyarország
Vallászsidó
Építési adatok
Stílusromantika
Építés kezdete1861
Építés befejezése1861
TervezőWechselman Ignác
Mai rendeltetésekiállítóhely
Alapadatok
Toronynincs
Elhelyezkedése
Görög-Római Szobormásolatok Kiállítóhelye (Tata)
Görög-Római Szobormásolatok Kiállítóhelye
Görög-Római Szobormásolatok Kiállítóhelye
Pozíció Tata térképén
é. sz. 47° 38′ 46″, k. h. 18° 18′ 57″Koordináták: é. sz. 47° 38′ 46″, k. h. 18° 18′ 57″
A Wikimédia Commons tartalmaz Görög-Római Szobormásolatok Kiállítóhelye témájú médiaállományokat.

A korábbi Tatai zsinagóga épületében működő Görög-Római Szobormásolatok Kiállítóhelye feladata, hogy összegyűjtse, és átfogó képet nyújtson a görög és római szobrok tárgyi és szellemi kultúrájáról, valamint bemutassa azt. Az egyetlen bemutatóhelyen kiállított, napjainkban a világ több múzeumában található szobrok másolatainak gyűjteménye tudományos és didaktikai célokból egyaránt kiemelkedő.

Épület[szerkesztés]

A görög és római szobrok másolatainak az egykori tatai zsinagóga műemlék jellegű épülete ad otthont. A közép- és a kora újkorban jelentős zsidó közösség élt a városban. A zsinagóga Tata területén álló jelenlegi épülete az 1861. évi, Wechselman Ignác (1828-1903) építész tervei szerint végzett, romantikus stílusú átépítést tükrözi.

Gyűjteménye[szerkesztés]

A Szépművészeti Múzeum antik osztálya 20. század elején vásárolt másolatgyűjteményéből származnak az antik (archaikus, görög, római, hellenisztikus) korszak kiemelkedő alkotásainak méretarányos másolatai. A Kuny Domokos Múzeum tulajdonába került gyűjteményből 1977-ben a tatai zsinagóga földszintjén az archaikus és klasszikus görög művészet (Kr. e. 7-6., illetve 5. sz.), a galérián a hellenizmus időszakában született alkotások és a római szobrászat (Kr. e. 4. - Kr. u. 3. sz.) remekei közül mintegy száz kapott helyet.

A tatai zsinagóga kertjében került sor 2004. november 18-án, a Holokauszt Emléknap alkalmából a Komárom-Esztergom megyei holokauszt-emlékhely és Lugossy Mária „Minden idők mártírjainak emlékére” című szoborkompozíciója felavatására.

Képtár[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Varga Istvánné: Tata lépten-nyomon. - Tata: Tata Város Önkormányzata, 2010. p. 33-34.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]