Gömbmoha

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gömbmoha
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Alország: Zöld színtestű növények (Viridiplantae)
Törzs: Valódi zöldmoszatok (Chlorophyta)
Altörzs: Chlorophytina
Osztály: Ulvophyceae
Rend: Cladophorales
Család: Pithophoraceae
Nemzetség: Aegagropila
Faj: A. linnaei
Tudományos név
Aegagropila linnaei
Kützing
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Gömbmoha témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Gömbmoha témájú kategóriát.

A gömbmoha (Aegagropila linnaei) a valódi zöldmoszatok (Chlorophyta) törzsébe tartozó növényfaj. Legelterjedtebb megjelenését, a gömbölyű formát marimo néven is illetik. Nemének típusfaja.

Neve[szerkesztés]

Hosszú ideig a Cladophora aegagropila nevet viselte, és ez az elnevezése még mindig széles körben elterjedt, de a 2002-es DNS-vizsgálatok alapján visszahelyezték az Aegagropila nemzetségbe, ahova eredetileg is tartozott. Az eltérését a sejtfalában található kitin is alátámasztja.

Elterjedése[szerkesztés]

Főként a Japánban, Hokkaidó szigetén elterülő Akan-tóban és az izlandi Myvatn-tóban honos. A gömbmoha a Föld északi területének, leginkább Észak-Ázsia, Észak-Amerika és Észak-Európa országainak édesvizeiben fellelhető, de előkerült pár állománya Ausztráliából is.

Megjelenése[szerkesztés]

Háromféle különböző alakja létezik, amelyek közül a gömbölyű emelkedik ki igazán. A víz mozgása alakítja ki gömbölyded alakját. Ezenkívül apró, szabadon úszó szálcsomóban és lapos, epilit életformát folytató, azaz kőzetek felületén élő alakban is megjelenik.

A faj három formája: marimo (gömbölyű), kis szálcsomó és lapos

A faj neve utal a mohához hasonló kinézetére és a leggyakrabban előforduló egyedi gömb alakjára. A faj általában 2-5, egyes esetekben 10 centiméter nagyságú, viszont a japán Akan-tóban élő példányok akár 30 centiméteres átmérőt is elérhetnek. Színe rendszerint zöld, de időnként barna vagy vöröses árnyalattal is rendelkezhet. A gömbmoha felszíne érintésre kellemesen bársonyos és puha.

A gömbmoha sejtjei saját magukban is elvégeznek mindent, amire szükségük van a fotoszintézishez és az alapvető életfolyamataikhoz, némi differenciálódást is produkálva. Különlegessége, hogy sejtfalában kitin is jelen van.

Életmódja[szerkesztés]

A tiszta vizű, hűvös, mély tavak és patakok szolgálnak természetes élőhelyéül. Főként a 10-20 °C között mozgó vízhőmérséklettel rendelkező lassú folyású tavakban érzi magát otthon, de a brakkvizet is jól tolerálja.

Őshonos területein való fejlődése során kiemelkedő szerepet játszik a víz hullámzása. A kolóniákban a gömbmohák egymásra rétegződnek több sorban, míg a víz mozgatja őket, így minden oldalukon részesülhetnek a napfényből. Emellett a hullámzó víz gondoskodik a gömbök felületének tisztán tartásáról, lemosva a rárakódott üledékeket.

Képes fentebb emelkedni a vízfenékről, majd ismét lesüllyedni az elég napfény szerzése érdekében. Növekedése kifejezetten sok időt vesz igénybe, mérete egy évben körülbelül 5-10 milliméterrel gyarapodik. Néhány kutatás olyan eredményt kapott, hogy a tengervíz által felgyorsul a növekedési folyamat. A szabadban általában megéri a 200 évet is, míg fogságban tartva 20 évig él.

Különleges szerepet tölt be a tavak ökoszisztémájában. Megannyi hal és vízi madár táplálékát képezi, valamint sok vízi élőlény búvóhelyéül szolgál, de ezek mellett segít a víztömeg tisztántartásában is.

Tartása[szerkesztés]

Az utóbbi időkben az akvarisztika rajongói körében rendkívül népszerűvé vált. Sokszor alkalmazzák esztétikus külleme miatt az akváriumok dekorálására. Azonban az eredeti élőhelyén sok helyen véglegesen eltűnt a kereskedelemben való nagy közkedveltsége következtében. Rendkívül könnyen kezelhető, nem kíván sok odafigyelést.

Gömbmohák csoportja Japánban az Akan-tó vizében

Akváriumban a csapvízben is boldogul, de a szűrt vagy fordított ozmózisos víz hozzájárulhat, hogy hosszabb ideig fenntartsa tisztaságát. Fény tekintetében nem igényel túl sokat, szépen növekszik gyengébb fényviszonyok között is. Tápanyagok terén sem válogat, és a normál akváriumi vízben is jól érzi magát.

Mesterséges szaporítása akváriumi tartás között a gömbmoha kisebb darabokra való vágásával történik. Ilyenkor a darabok kezdetben szabálytalan formákat öltenek, ám idővel kialakítják jellegzetes gömbölyű formájukat.

A kultúrában[szerkesztés]

A japán kultúrában kiemelt tiszteletet élvez, és fontos természeti kincsnek számít. A gömbmoha köré egyfajta kultusz is formálódott, hiszen a "marimo" szó Japán némely területein a "tengeri szellem" értelmében használatos. A legendák alapján ezek a gömbmohák az évszázadok alatt felgyülemlett szerencsét őrzik magukban, mintha védőszellemek lennének.

Bár hivatalosan a populációi felmérhetetlenek, sajnálatos módon a természetben a száma csökkenő tendenciát mutat. Japánban már az 1920-as évek óta védett, és 2006 óta Izlandon is.

Források[szerkesztés]