Gólyák (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gólyák
(Storks)
2016-os amerikai animációs film

Rendező
Producer
 • Brad Lewis
 • Nicholas Stoller
Műfaj
 • kalandfilm
 • családi film
 • filmvígjáték
 • fantasyfilm
 • LMBT-témájú film
 • animációs film
 • animated film with LGBT character(s)
Forgatókönyvíró Nicholas Stoller
Hang
Zene
 • Mychael Danna
 • Jeff Danna
Vágó John Venzon
Gyártás
Gyártó
 • Warner Bros. Pictures Animation
 • RatPac-Dune Entertainment
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Játékidő 89 perc
Költségvetés 70 millió amerikai dollár
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó Warner Bros. Pictures
Bemutató
Korhatár6 II. kategória (NFT/23844/2016)
Bevétel 183,4 millió amerikai dollár
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Gólyák témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Gólyák (eredeti cím: Storks) 2016-ban bemutatott egész estés amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amelyet Nicholas Stoller forgatókönyvéből Stoller és Doug Sweetland rendezett. A főszereplők eredeti hangját Andy Samberg, Katie Crown, Kelsey Grammer, Jennifer Aniston, Ty Burrell, Keegan-Michael Key, Jordan Peele, Stephen Kramer Glickman és Danny Trejo kölcsönzi.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2016. szeptember 17-én, az Egyesült Királyságban 2016. szeptember 23-án, Magyarországon 2016. szeptember 22-én mutatták be a mozikban.

Cselekmény[szerkesztés]

Fióka szeretne főnök lenni a gólyák által üzemeltetett globális csomagszállító vállalkozásnál. Korábban, a gólyák hagyományosan babákat szállítottak házhoz, de 18 éve felhagytak ezzel, amióta egy csecsemőt nem sikerült kiszállítaniuk, ezért a „nyakukon maradt”. Őt nevezik Tulipánnak. A jelenlegi, leköszönő főnök rámutat, hogy amikor Tulipán segíteni akar a csomagszállításban, a profitjuk meredeken visszaesik. Ezért Fióka első feladata Tulipán elbocsátása a cégtől. Ő azonban ezt nem tudja megtenni, ezért kitalálja, hogy rábízza a levelek kézbesítését Tulipánra (ez a részleg ugyanis nem üzemel).

Egy kisfiú szeretne egy kisöcsikét, akivel tudna játszani, elfoglalt szülei azonban hallani sem akarnak a dologról. A kisfiú levelet ír a gólyáknak (a szülei nevében), ami beindítja a babagyártó üzemet, ami le is gyártja a babát. Fiókának sietnie kell a kiszállítással, hogy elérje a gólyatalálkozót, ahol reményei szerint ki fogják nevezni főnöknek. Azonban az egyik szárnya sérült, ezért kénytelen Tulipán segítségét igénybe venni a kiszállításhoz, Tulipánnak ugyanis van egy repülő szerkezete. Útközben lezuhannak egy kietlen, havas tájon, ahol farkasok fogságába esnek. A farkasok meg akarják enni a babát, de amikor a csecsemő rájuk néz, beindul a „cukiság-faktor”, aminek nem tudnak ellenállni. Így Fióka és Tulipán egy alkalmas pillanatban felkapják a babát és menekülni kezdenek. A farkasok igen ötletes módon állandóan a nyomukban vannak. Mivel a járművük már nem tud repülni, csónakként használják.

Közben a kisfiú szülei belemennek a játékba, és közösen egy nagy csúszdát építenek a házhoz.

A főnök besúgója, egy túlbuzgó galamb a menekülők nyomára bukkan, és a főnök utasítására mindenképpen meg akarja akadályozni a kézbesítést. Ezért a célpontot távolról átírja.

Közben Tulipán egykori kézbesítője is feltűnik, aki szeretné jóvátenni a valamikori hibáját, és szeretné leszállítani a „csomagot”, azaz Tulipánt. Tulipán nagy nehezen beleegyezik, de a ház ajtaja előtt inkább visszafordul, hogy előbb a baba leszállításáról gondoskodjon. Fióka megérkezik a célponthoz, ez azonban csapdának bizonyul, ahol a buzgó galamb és a főnök várja, na meg egy csomó pingvin, akik elragadják tőle a babát, őt pedig egy székhez kötözik. Tulipán megérkezik és kiszabadítja, a babát is sikerült visszaszerezniük.

A gólyatalálkozón a gyerek hangját meghallja a főnök, és menekülniük kell. Fióka egy váratlan ötlettől vezérelve beindítja a korábban érkezett, „babarendelő” leveleket továbbító rendszert, így pillanatok alatt rengeteg baba árasztja el az üzemet, akiket kézbesíteniük kell. Fióka átveszi az irányítást a cég felett, a golyók kirepülnek a „csomagokkal”. Fióka és Tulipán is leszállítja a csomagot, ezúttal a megfelelő helyre. Majd Tulipán is megtalálja a családját, ami igen népesnek bizonyul és akik örömmel fogadják.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang[1]
Fióka (Junior) Andy Samberg Hevér Gábor
Mrs. Sarah Gardner Jennifer Aniston Kökényessy Ági
Mr. Henry Gardner Ty Burrell Dévai Balázs
Tulipán (Tulip) Katie Crown Gáspár Kata
Vadász (Hunter) Kelsey Grammer Csankó Zoltán
Nate Gardner Anton Starkman Berecz Kristóf Uwe
Jasper Danny Trejo Benkő Péter
Güzü Galamb (Pigeon Toady) Stephen Kramer Glickman Rajkai Zoltán
Alfa Farkas Keegan-Michael Key Schnell Ádám
Béta Farkas Jordan Peele Schneider Zoltán
Dougland Christopher Corey Smith Varju Kálmán
Fürj Awkwafina Kocsis Mariann

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Gólyák - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2022. március 6.)

További információk[szerkesztés]