Fréhel (énekesnő)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fréhel
SzületettMarguerite Boulc’h
1891. július 13.[1][2][3][4]
Párizs 17. kerülete[4]
Elhunyt1951. február 3. (59 évesen)[1][5][6][2][3]
Párizs 9. kerülete[7]
Állampolgárságafrancia
Foglalkozása
SírhelyeCimetière de Pantin (1951. február 7.)[8]

A Wikimédia Commons tartalmaz Fréhel témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Fréhel, (Párizs, 1891. július 13. – Párizs, 1951. február 3.) francia énekesnő, színésznő.

Élete[szerkesztés]

Fréhel Párizsban született szegény, szerencsétlen breton családban. Apja tengerész volt, anyja szobalány. A kislányt a nagymama nevelte fel.[9] Állítólag ötévesen utcai énekesnőként tűnt fel egy vak férfi társaságában. Apja halála után alkalmi munkákkal járult hozzá a család bevételéhez. Tinédzser korában tudta csak összeszedni magát, amikor találkozott az egyik női zeneterem előadójával, aki meghallotta énekelni, és bevezete a show-bizniszbe. Hamarosan megismerkedett Robert Hollarddal és hozzáment feleségül. Az alkohol korán belépett az életébe. Házasságuk nem tartott sokáig, a férje elhagyta őt a párizsi énekesnő miatt. Tinédzser korában tudta csak összeszedni magát, amikor találkozott az egyik női zeneterem előadójával, aki meghallotta énekelni, és bemutatta a show-bizniszben. Hamarosan megismerkedett Robert Hollarddal és hozzáment feleségül. Az alkohol korán belépett az életébe. Házasságuk nem tartott sokáig, a férje elhagyta őt a párizsi énekesnő miatt.

Fréhel ezután kapcsolatba kezdett Maurice Chevalier-vel, de ez sem tartott sokáig, mert Chevalier elhagyta a megasztár Mistinguett miatt. Az akkor tizenkilencéves Fréhel öngyilkosságot kísérelt meg. Sikertelen öngyilkossági kísérletét követően 1911-ben Marguerite Boulc’h megpróbált elmenekülni fájdalmai elől, és Bukarestbe, majd Oroszországba utazott, ahol több mint tíz évig maradt. Lesüllyedt az alkohol és a drogok világába.

1923-ban visszatért Párizsba. Ezután az új kezdetet jelezte azzal, hogy a „Fréhel” művésznévre váltott. A nevet a Bretagne-i Cap Fréhelről vette át, ahol szülei születtek.

Fréhelként énekelve, 1924-ben a párizsi Olimpiában visszahódította aközönséget, és hamarosan az ország legnépszerűbb helyszínein szerepelt. A Fréhel művésznevet már sikeres énekesnőként vette fel felmenőinek lakóhelyére, a Côtes-d’Armor megyei Fréhel községre utalva.

Az 1930-as években több filmben is feltűnt. A legfigyelemreméltóbb filmek, amelyekben fellépett, az 1931-es Cœur de Lilas, (amely Tristan Bernard(wd) színdarabja alapján készült), és a „Pépé le Moko”, amelyben Jean Gabin szerepelt.

Annak ellenére, hogy Európa egyik legkeresettebb előadóművésze volt, pusztító függőségei miatt évekre el-eltűnt. 1951-ben halt meg.

Dalai[szerkesztés]

  • Hanganyag Si tu n'étais pas là?*
  • Comme un moineau (1925)
  • Où est-il donc? (1926)
  • À la dérive (1932)
  • Si tu n’étais pas là (1934)[10]
  • Où sont tous mes amants (1935)
  • Tel qu’il est (1936)
  • La Der des der (1939)
  • La Java bleue (1939)

Filmek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2015. augusztus 13.)
  2. a b GeneaStar
  3. a b Roglo
  4. a b születési anyakönyvi kivonat
  5. Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  6. Discogs (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  7. halotti anyakönyvi bizonyítvány
  8. https://www.geneanet.org/registres/view/211883/27?individu_filter=15415190
  9. Fréhel számos anekdotát terjesztett gyermek- és ifjúkoráról, amelyek csak korlátozottan tekinthetők valós tényeknek.
  10. Si tu n'étais pas là (YouTube)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Fréhel című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]