Friends (dal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Beach Boys
Friends
kislemez a(z) Friends albumról
Megjelent1968. április 8.
Formátumkislemez
Felvételek1968. március 13.
StílusPop
Hossz2:30
KiadóCapitol Records
SzerzőBrian Wilson, Dennis Wilson, Carl Wilson, Alan Jardine
ProducerBrian Wilson
Helyezések
  • #47 (US)
  • #25 (UK)
The Beach Boys-kronológia
Darlin’/Here Today
(1967)
Friends/Little Bird
(1968)
Do It Again/Wake the World
(1968)
SablonWikidataSegítség

A Friends a The Beach Boys dala, amely kislemezen is megjelent 1968-ban, B-oldalán a „Little Bird” című dallal. A Friends című album vezető kislemeze volt. Szerzői Brian Wilson, Dennis Wilson, Carl Wilson és Alan Jardine voltak. A dal szólóvokálját Carl énekli.

Egy interjúban Brian Wilson a kedvenc dalának nevezte a dalt az albumról. Egy másik interjúban így nyilatkozott a dalról: „A Friends egy nagyszerű dal. Bár sok volt benne a humor, és úgy gondolom, hogy a dalaimnak nincs olyan nagy humora, de a Friends-nek sok humora van. Én pont ezért szeretem.”[1] Bruce Johnston, aki egyébként nem nagyon rajongott a Friends albumért, fantasztikusnak nevezte az albumot, és dicsérte a dal basszusjátékát.[2]

A dal 1968. április 8-án jelent meg kislemezen, és kereskedelmi szempontból eléggé alulteljesített. Az Egyesült Államokban csak a 47. helyezést érte el, ezzel az 1964-es „The Man with All the Toys” óta ez volt az első kislemez, ami nem jutott be a top 40-be. Az Egyesült Királyságban a 25. helyen szerepelt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Brian Wilson on "Friends". (Hozzáférés: 2022. október 20.)
  2. Sharp, Ken: Bruce Johnston On the Beach Boys' Enduring Legacy (Interview). [2022. október 20-i dátummal az eredetiből archiválva].

Külső hivatkozások[szerkesztés]