Francesco Caratti

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Francesco Caratti
A Černín-palota a Hradzsinban
A Černín-palota a Hradzsinban

Született1620
Bissone
Elhunyt1677 (56-57 évesen)
Prága
Nemzetiségeolasz
Munkái
Jelentős épületei
A Wikimédia Commons tartalmaz Francesco Caratti témájú médiaállományokat.

Francesco Caratti (Bissone(wd), Ticino kanton, 1620Prága, 1677. január 13.) olasz származású cseh építész, Prága barokk arculatának egyik jelentős formálója.

Élete, munkássága[szerkesztés]

Építész tanulmányait Észak-Olaszországban kezdte, majd Bécsben, Valticeben éd Prágaban folytatta. 1652-ben kezdett el dolgozni Csehország kiemelkedő arisztokrata családjainál. Ő fejezte be a Michna család hatalmas palotáját a Kisoldalban, de legjelentősebb prágai munkája a Černín családé volt, akiknek 1668-ban tervezett monumentális rezidenciát a Hradzsinban. Haláláig a családnál dolgozott.

A Kisoldal negyedben építette az innovatív elrendezésű Mária Magdolna-templomot, szabálytalan alakú kupolával a kereszthajó fölött.

A Klementinum építésének kora barokk szakaszát 1653-tól számítjuk: ebben az évben kezdték el lebontani az addigi egyetem környékén megszerzett épületeket (leginkább polgárházakat).[1] E szakasz legrégibb épülete az ingatlan délnyugati sarkában áll; homlokzata a Keresztesek tere és azon túl a Moldva felé néz. Ezt 1650 körül emelték az ő tervei alapján.[2]

Prágában ő a barokk monumentalizmus képviselője, de ez a stílusa követők nélkül maradt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Prága barangoló útikönyv. Lingea, Berlitz, 2016. p. 56.
  2. Szombathy Viktor,1980: Prága (Panoráma, Külföldi városkalauz. Negyedik, javított kiadás. Franklin Nyomda, Budapest) p. 113–116.

Források[szerkesztés]