Forradalmi Gárda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Forradalmi Gárda
A szervezet emblémája.
A szervezet emblémája.

Dátum 1979
Ország Irán
Típus fegyveres alakulat
Diszlokáció Teherán Irán
Jelvények
Flag of the Army of the Guardians of the Islamic Revolution.svg

Ceremonial flag of the Army of the Guardians of the Islamic Revolution.svg
Forradalmi Gárda weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Forradalmi Gárda témájú médiaállományokat.

A Forradalmi Gárda (teljes nevén az Iszlám Forradalom Gárdájának hadserege, perzsa nyelven: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی / Sepāh-e Pāsdārān-e Enqelāb-e Eslāmi, röviden Sepāh) egy fegyveres alakulat Iránban, Irán haderejének egyik szervezeti ága, melynek legfőbb feladata – az iráni alkotmány interpretációja szerint – az iszlám forradalom "vívmányainak megőrzése", a rendfenntartást és a hírszerzési feladatokat is beleértve.

Története[szerkesztés]

A Forradalmi Gárdát 1979. május 5-én hozták létre, az iráni forradalmat követően, azzal a szándékkal, hogy az új rezsimhez lojális politikai erőket egy szervezetbe tömörítsék,[1] mely egyúttal ellensúlyozná a többségében még a régi rendszerhez hű hadsereg befolyását is.

A Forradalmi Gárda a későbbiekben is megtartotta szervezeti különállását az iráni hadseregtől, személyesen az ország legfelsőbb vallási vezetőjének (az ajatollahnak) az irányítása alá tartozva. Az Irán területén lezajló konfliktusokon kívül a Gárda különleges egységét, az Al-Kudszt rendszeresen bevetették – és bevetik – a Közel-Kelet különböző konfliktusaiban, így a síita milíciákat segítve részt vettek a libanoni polgárháborúban, a szíriai hadsereg támogatóiként részt vesznek a szíriai polgárháborúban[2] és 2014 óta segítik az iraki hadsereget az iszlamisták elleni harcban.[3]

Szervezeti felépítése[szerkesztés]

A gárda elsődlegesen nemzetbiztonsági feladatokat lát el, feladata az "ország belső rendjének" fenntartása, valamint a gárda rendelkezik Irán rakéta-arzenálja felett is. Emellett a Forradalmi Gárda egységeit az aszimmetrikus hadviselésre is kiképezik, hogy fel tudja venni a harcot az ország nyugati részén aktív kurd- és keleti részén aktív beludzs fegyveres szervezetekkel.

A Forradalmi Gárdának saját szárazföldi, tengeri és légiereje van, úgyszintén saját hírszerzéssel is rendelkezik, de az Al-Kudsz egyben Irán elsődleges, külföldre is irányuló, hírszerző szervezetévé nőtte ki magát.[4]

2008-ban a gárdán belül 31 hadosztályt állítottak fel és egy autonóm rakéta-parancsnokságot. A szervezeten belül szolgálatot teljesítő katonák számát 125 000-re becsülik, ebből mintegy 2000–5000 fő az Al-Kudsz alárendeltségébe tartozik. A gárdával szorosan együttműködik a Baszidzs, egy önkéntes paramilitáris alakulat, mely rendfenntartó feladatokkal van megbízva és feladata a vallásos ünnepségek biztosítása, a "nyilvános erkölcsiség" felügyelése és adott esetben az ellenzéki gyülekezések elnyomása.[5] Emellett kiemelt fontossággal bír az Anszar-Ul-Mehdi alakulat, mely a magas rangú állami hivatalnokok, valamint a parlament védelmével van megbízva.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]