Baszidzs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Baszidzs

Dátum1979
OrszágIrán
Típusparamilitáris alakulat
Baszidzs weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Baszidzs témájú médiaállományokat.

A Baszidzs (perzsául بسيج, am. „mozgósítás”) Iráni Iszlám Köztársaság félkatonai szervezete, melyet Khomeini ajatollah parancsára alapítottak 1979 novemberében. Elméletileg a Baszidzs a Forradalmi Gárda alá van rendelve, és a mindenkori iráni ajatollah parancsait követik.[1] Ennek ellenére a csoport többször is úgy lett leírva, mint „több szervezet laza szövetsége”, melyek közül „több a helyi papság irányítása alatt áll”.[1]

Khomeini ajatollah szerint a Baszidzs „az iráni nemzet legnagyobb reménye”, továbbá „egy makulátlan fának” emlegette.[2]

A szervezet fiatal irániakból áll, akik önkéntesen jelentkeznek, cserébe bizonyos kiváltságokért. Leginkább az ajatollah felé levő rendíthetetlen lojalitásukról ismertek. A Baszidzs kisegítő erőként szolgál, olyan tevékenységekben vesz részt, mint a vallásos ünnepségek biztosítása, valamint a nyilvános erkölcsiség felügyelése és az ellenzéki gyülekezések elnyomása.[3][4] Valamennyi iráni városban található egy helyi sejt.[5] Több olyan ügyben vettek részt, melyben emberi jogokat sértettek meg.

Tagjai tömegével estek áldozatul az iraki–iráni háború pusztításainak, tudható mindez annak, hogy a fanatizált Baszidzs harcosokat értelmetlen és meggondolatlan öngyilkos rohamokra küldték vezetőik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Basij Militia. NYT.com 2009. június 19.
  2. Archivált másolat. [2013. november 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. november 12.)
  3. Molavi, Afshin, The Soul of Iran, W.W. Norton, (2005), p.88, 316-318
  4. Neil MacFarquhar. „Shadowy Iranian Vigilantes Vow Bolder Action”, New York Times, 2009. június 19. (Hozzáférés: 2009. június 19.) 
  5. Molavi, Afshin, The Soul of Iran, W.W. Norton, (2005), 88. oldal