Fissidens adianthoides

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fissidens adianthoides
Fissidens adianthoides
Fissidens adianthoides
Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Lombosmohák (Bryophyta)
Osztály: Valódi lombosmohák (Bryopsida)
Rend: Fissidentales
Család: Fissidentaceae
Nemzetség: Fissidens
Faj: F. adianthoides
Tudományos név
Fissidens adianthoides
Hedw.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Fissidens adianthoides témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fissidens adianthoides témájú médiaállományokat és Fissidens adianthoides témájú kategóriát.

A Fissidens adianthoides egy hasadtfogúmoha faj a Fissidentaceae lombosmoha családból.

Jellemzői[szerkesztés]

A Fissidens adianthoides nagy méretű, 5–10 cm magas, sötét-, barnászöld színű növény, mely laza gyepeket alkotva nő. A hajtásai lehetnek elágazók, levelei, mint a hasadtfogúmoháknál megszokott, két sorban állnak. A levelek nyelv vagy lándzsás alakúak. A hegyes levélcsúcs széle szabálytalanul fogazott. Az alsó levélhüvelyes rész hosszabb mint a felső egyszeres levéllemez. A levélér közvetlenül a csúcs alatt végződik, nem fut ki.

A levéllemez egysejtréteg vastag, a sejtek kerekdedek 12-20 mikrométer átmérőjűek. A levél szélén 2-4 sejtsor szélességben halványabb szegély látható, ezeknek a sejteknek a sejtfala vastagabb mint a többi sejté.

A seta vöröses, 3 cm hosszú, a hajtás közepéről ered. A spóratok enyhén íves, ferdén áll a toknyélen. A tokfedő csőrös, a csőr ferde állású. A spórák szinte teljesen simák, vagy csak nagyon finoman papillázottak, 14-24 mikrométer átmérőjűek. Spóratokot gyakran fejleszt késő ősztől kora tavaszig.

A növények kétlakiak, de néha egylakiak is lehetnek.[1][2][3][4]

Élőhelye, elterjedése[szerkesztés]

Nedvességet kedvelő mohafaj. Főleg meszes, de enyhén savas talajon is megél félárnyékos helyeken, vízparton él: Mocsarak, lápok, nedves rétek, árkok, patakok, források, vízesések az élőhelyei.

Európán kívül megtalálható még Ázsiában, Észak-Afrikában, Észak és Dél-Amerikában, Ausztráliában és Új-Zélandon is. Közép-Európában elterjedt a sík és hegyvidéki, szubalpin területeken, de nem gyakori faj. Magyarországon is megtalálható, de nem gyakori, a hazai vöröslista szerint veszélyeztetettséghez közel álló faj (NT).[5]

A vizes élőhelyek (láprétek, mocsárrétek) eltűnése miatt sajnos a faj elterjedése visszaszorulóban van, egyre veszélyeztetett Magyarországon is.

Hasonló fajok[szerkesztés]

A Fissidens adianthoides ez egyik legnagyobb termetű európai hasadtfogú mohafaj. A Fissidens dubius hasonló megjelenésű, de kisebb termetű faj, a levél sejtjei is kisebbek, és két sejtrétegből álló kis szigetek vannak a levéllemezen.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Haarfarnähnliches_Spaltzahnmoos című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ruprecht Düll, Barbara Düll-Wunder: Moose einfach und sicher bestimmen. Ein illustrierter Exkursionsführer zu den Arten Deutschlands und angrenzender Länder. Quelle & Meyer, Wiebelsheim 2008, ISBN 978-3-494-01427-2.
  2. Jan-Peter Frahm, Wolfgang Frey: Moosflora (= UTB. 1250). 4., neubearbeitete und erweiterte Auflage. Ulmer, Stuttgart 2004, ISBN 3-8252-1250-5.
  3. Martin Nebel, Georg Philippi (Hrsg.): Die Moose Baden-Württembergs. Band 1: Allgemeiner Teil, spezieller Teil (Bryophytina I, Andreaeales bis Funariales). Ulmer, Stuttgart 2000, ISBN 3-8001-3527-2.
  4. Peter Erzberger (2016) The Genus Fissidens (Fissidentaceae, Bryophyta) in Hungary, Studia Bot. hung. 47(1)pp.41-139. [1]
  5. Papp, B., Erzberger, P., Ódor, P., Hock, Zs., Szövényi, P., Szurdoki, E. & Tóth, Z. 2010. Updated checklist and Red List of Hungarian bryophytes. Studia bot. hung. 41: 31-59 [2] Archiválva 2016. november 9-i dátummal a Wayback Machine-ben

További információk[szerkesztés]