Fethullah Gülen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Fethullah Gülen
Fethullah Gülen cropped (cropped).jpg
Életrajzi adatok
Születési név Fethullah Gülen
Született 1941. április 27. (81 éves)
Erzurum
Nemzetiség török
Munkássága
Vallás szunnita

Fethullah Gülen aláírása
Fethullah Gülen aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Fethullah Gülen témájú médiaállományokat.

Fethullah Gülen (Erzurum, 1941. április 27. – ) török szúfi imám, muszlim hitszónok és vallástudós, az ún. Gülen-mozgalom (wd) szellemi vezetője.

Mestere Said Nursî volt. Legfőbb tanítása a vallásközi párbeszéd, a dialógus. A mérsékelt teológia képviselője, az iszlám reformjára törekszik.

Tevékenysége[szerkesztés]

Az 1970-es években indította el szegény családok gyermekeinek szóló tanfolyamait, amelyek az egyetemre való bekerültést segítették, de közben hittant is tanítottak. Akkoriban a vallásoktatás nem jelenhetett meg a világi állami oktatás keretei között. A képzéseket vállalkozók adományaiból tartották fent. Szervezeteit többször betiltották, Gülent államellenes szervezkedéssel gyanúsították.

Gülen mozgalma időközben jelentős befolyásra tett szert a török igazságszolgáltatásban és az államigazgatásban. Iskolahálózatot tartott fenn és számos civil szervezet, vállalat és médium felett bírt befolyással.

1999-ben a politikai támadások elől és gyógykezelés céljából az Egyesült Államokba, a pennsylvaniai Saylorsburgba költözött, önkéntes száműzetésbe vonult.

Viszonya Erdoğanhoz[szerkesztés]

Kezdetben Recep Tayyip Erdoğan iszlamista politikus mentora volt. Erdoğan 2002-es választási győzelme után sokáig támaszkodott Gülen hálózatára és együtt küzdöttek a török állam világi jellegét fenntartó kemalista hadsereg befolyása ellen. 2013 decemberében korrupció vádjával Erdoğan több minisztere és fia, Bilal ellen a gülenisták kezdeményezésére nyomozást indított a rendőrség, ezután Gülen Erdoğan első számú ellenségévé vált.[1] A 2016-os törökországi katonai puccskísérlet után Erdoğan őt tette meg az összeesküvés fő felelősévé és politikai tisztogatásba kezdett mindenütt gülenisták után kutatva.

Magyarul megjelent művei[szerkesztés]

  • Tanulmányok, nézőpontok és vélemények; ford. Lenti Atilla; Light, Somerset, 2006
  • Allah küldötte Mohammed. A Próféta életének elemzése; ford. Kiss Zsuzsanna; Gül Baba Alapítvány, Bp., 2008

Irodalom[szerkesztés]

  • Helen Rose Ebaugh: A Gülen-mozgalom. Egy, a mérsékelt iszlámban gyökerező civil mozgalom szociológiai elemzése; ford. Lőrincz András; L'Harmattan–Dialóg Platform Egyesület, Bp., 2018 ISBN 978 963 414 356 7

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]