Fethullah Gülen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fethullah Gülen
Életrajzi adatok
Születési névFethullah Gülen
Született1941. április 27. (83 éves)
Erzurum
Nemzetiségtörök
Munkássága
Vallásszunnita

Fethullah Gülen aláírása
Fethullah Gülen aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Fethullah Gülen témájú médiaállományokat.

Fethullah Gülen (Erzurum, 1941. április 27. – ) török szúfi imám, muszlim hitszónok és vallástudós, az ún. Gülen-mozgalom (wd) szellemi vezetője.

Mestere Said Nursî volt. Legfőbb tanítása a vallásközi párbeszéd, a dialógus. A mérsékelt teológia képviselője, az iszlám reformjára törekszik.

Tevékenysége[szerkesztés]

Az 1970-es években indította el szegény családok gyermekeinek szóló tanfolyamait, amelyek az egyetemre való bekerültést segítették, de közben hittant is tanítottak. Akkoriban a vallásoktatás nem jelenhetett meg a világi állami oktatás keretei között. A képzéseket vállalkozók adományaiból tartották fent. Szervezeteit többször betiltották, Gülent államellenes szervezkedéssel gyanúsították.

Gülen mozgalma időközben jelentős befolyásra tett szert a török igazságszolgáltatásban és az államigazgatásban. Iskolahálózatot tartott fenn és számos civil szervezet, vállalat és médium felett bírt befolyással.

1999-ben a politikai támadások elől és gyógykezelés céljából az Egyesült Államokba, a pennsylvaniai Saylorsburgba költözött, önkéntes száműzetésbe vonult.

Viszonya Erdoğanhoz[szerkesztés]

Kezdetben Recep Tayyip Erdoğan iszlamista politikus mentora volt. Erdoğan 2002-es választási győzelme után sokáig támaszkodott Gülen hálózatára és együtt küzdöttek a török állam világi jellegét fenntartó kemalista hadsereg befolyása ellen. 2013 decemberében korrupció vádjával Erdoğan több minisztere és fia, Bilal ellen a gülenisták kezdeményezésére nyomozást indított a rendőrség, ezután Gülen Erdoğan első számú ellenségévé vált.[1] A 2016-os törökországi katonai puccskísérlet után Erdoğan őt tette meg az összeesküvés fő felelősévé és politikai tisztogatásba kezdett mindenütt gülenisták után kutatva.

Magyarul megjelent művei[szerkesztés]

  • Tanulmányok, nézőpontok és vélemények; ford. Lenti Atilla; Light, Somerset, 2006
  • Allah küldötte Mohammed. A Próféta életének elemzése; ford. Kiss Zsuzsanna; Gül Baba Alapítvány, Bp., 2008

Irodalom[szerkesztés]

  • Helen Rose Ebaugh: A Gülen-mozgalom. Egy, a mérsékelt iszlámban gyökerező civil mozgalom szociológiai elemzése; ford. Lőrincz András; L'Harmattan–Dialóg Platform Egyesület, Bp., 2018 ISBN 978 963 414 356 7

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]