Fekete homoki tigriscápa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fekete homoki tigriscápa
Hawaiin kifogott fekete homoki tigriscápa
Hawaiin kifogott fekete homoki tigriscápa
Természetvédelmi státusz
Adathiányos
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Osztály: Porcos halak (Chondrichthyes)
Alosztály: Cápák és ráják (Elasmobranchii)
Csoport: Modern cápák (Neoselachii)
Öregrend: Cápák (Selachimorpha)
Rend: Heringcápa-alakúak (Lamniformes)
Család: Tigriscápafélék (Odontaspididae)
Nem: Odontaspis
Agassiz, 1838
Faj: O. noronhai
Tudományos név
Odontaspis noronhai
(Maul, 1955)
Szinonimák
  • Carcharias noronhai Maul, 1955
Elterjedés
Elterjedési területe (a sötétkékben be van bizonyítva a létezése, míg a világoskékben csak feltételezik az elfőfordulását)
Elterjedési területe (a sötétkékben be van bizonyítva a létezése, míg a világoskékben csak feltételezik az elfőfordulását)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Fekete homoki tigriscápa témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fekete homoki tigriscápa témájú kategóriát.

A fekete homoki tigriscápa (Odontaspis noronhai) a porcos halak (Chondrichthyes) osztályának heringcápa-alakúak (Lamniformes) rendjébe, ezen belül a tigriscápafélék (Odontaspididae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A fekete homoki tigriscápának két főbb előfordulási területe van. Az egyik az Atlanti-óceánban van; ez Brazíliától kezdve egészen a Portugáliához tartozó Madeira-szigetekig tart. Míg a másik fő állománya a Csendes-óceán közepén és keleti részén van, azaz Hawaii és Amerika közti térségben fordul elő. A Csendes-óceán nyugati felének a középső részén is élhet, bár az itteni jelenlétét további kutatások kell, hogy megerősítsék. A Seychelle-szigetek vizeiben való elterjedése manapság még nincsen bebizonyítva.

Megjelenése[szerkesztés]

Ez a porcos hal legfeljebb 367 centiméter hosszú; a nőstény 326 centiméter. 325 centiméteresen már felnőttnek számít. A pofája kúp alakú és gumószerű, a vége lekerekített. A szemei nagyok és ovális alakúak; hiányzik a védő harmadik szemhéja. A testszíne mindenhol egyforma csokoládébarna. A mellúszók kivételével, mindegyik úszó hátsó végén vékony, sötét szegély látható.

Életmódja[szerkesztés]

Trópusi és tengeri hal, amely főleg a nyílt vizeket kedveli. Általában 60-1000 méteres mélységekben él. Táplálkozásáról csak keveset tudnak.

Szaporodása[szerkesztés]

A fekete homoki tigriscápa álelevenszülő, mivel a kis cápák az anyjuk testében kelnek ki a tojásból, de nem alakul ki köréjük az emlősökhöz hasonló méhlepény, amelyen keresztül az anyjuk táplálni tudná; ehelyett az anyacápa meg nem termékenyített tojásokkal táplálja a kicsinyeit.

Felhasználása[szerkesztés]

Ennek a porcos halnak csak kisebb mértékű halászata van.

Források[szerkesztés]

  • Odontaspis noronhai (Maul, 1955) FishBase
  • Compagno, L.J.V., 1984. FAO Species Catalogue. Vol. 4. Sharks of the world. An annotated and illustrated catalogue of shark species known to date. Part 1 - Hexanchiformes to Lamniformes. FAO Fish. Synop. 125(4/1):1-249. Rome: FAO.