Fazekas Árpád (fogorvos)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fazekas Árpád
Született1942. augusztus 28. (81 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
IskoláiBudapesti Orvostudományi Egyetem (–1968)
SablonWikidataSegítség

Fazekas Árpád (Budapest, 1942. augusztus 28. –) magyar fogorvos, a fog- és szájbetegségek, konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosa. Hosszú ideig volt a Konzerváló Fogászati Klinika igazgatója, egy időben a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának dékánhelyettese is volt.

Életpályája[szerkesztés]

Fazekas Árpád 1968-ban szerzett fogorvosi diplomát a Budapesti Orvostudományi Egyetem Fogorvostudományi Karán. Pályáját kutatóként kezdte Stockholmban, a Karolinska Egyetem Gyógyszertani Intézetében, majd dolgozott a lexingtoni University of Kentucky keretében működő fogászati intézet kutató laboratóriumában, valamint több németországi egyetemen, köztük Heidelbergben és Berlinben is.

Kandidátusi fokozatát 1979-ben, PhD minősítését 1985 szerezte meg, kandidátusi dolgozata A fogak és a nyelv vérkeringése címet viselte. 1991-ben a Magyar Tudományos Akadémia doktora is lett, értekezését a Vasoactiv peptidek szerepe a szájképletek lokális keringésének szabályozásában címmel nyújtotta be. Érdekesség, hogy e fokozatot a Fogorvostudományi Kar végzettjei közül elsőként érte el, és csaknem egy évtizeden át egyedüliként birtokolta.

1992-ben nevezték ki a Konzerváló Fogászati Klinika egyetemi tanárává, ahol 1994–2007 között intézeti igazgató volt. Számos kutatási pályázat vezető kutatója volt ebben az időszakban, szerkesztésével készült el a Megtartó fogászat és endodoncia című egyetemi tankönyv, amely a tárgy hivatalos tankönyve lett, de több más oktatási anyag és szakkönyv társszerzője is.

Művei[szerkesztés]

  • A fogak és a nyelv vérkeringése (1985)
  • Vasoactiv peptidek szerepe a szájképletek lokális keringésének szabályozásában (1991)

Díjai[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Ki kicsoda 2000. Magyar és nemzetközi életrajzi lexikon, csaknem 20000 kortársunk életrajza. Főszerk. Hermann Péter, vál., szerk. A. Gergely András et al. Bp., Biográf Kiadó–Greger Média Kft., 1999.
  • Révai Új Lexikona. Főszerk. Kollega Tarsoly István. Szekszárd, Babits, 1996-.