Fauser Antal (mineralógus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Fauser Antal (Buda, 1810. november 8.Budapest, 1883. december 15.) a régi Pest érdemes gyógyszerésze, képzett mineralógus.

Pályafutása[szerkesztés]

Fauser János öntőmester és Graff Erzsébet fia. A pesti piaristáknál, majd a váci püspöki líceumban tanult. Oklevelét 1832-ben szerezte. Götz Ferenc, Womits Ignác, Juranek József és Schernhoffer Károly patikáiban dolgozott, ezután Pollák József Szent Terézhez címzett gyógyszertárában volt gondnok. Főként ásványgyűjteményei révén ismerték meg a nevét. Gyűjteményének több darabja saját gyűjtőmunkájának gyümölcse volt. Úrvölgyben (Zólyom vármegye) rábukkant az epsomitnak egy addig még ismeretlen változatára. Ezt később Breithaupt freiburgi mineralógus az ő tiszteletére nevezte el fauseritnek. Számos mineralógus kortársával ápolt élénk tudományos kapcsolatot, a Magyarhoni Földtani Társulat és a Wiener Geologische Reichanstalt is tagjai között tudhatta. 3500 db-ot számláló híres ásványgyűjteményét örököseitől Semsey Andor vásárolta meg a Magyar Nemzeti Múzeum részére.

Források[szerkesztés]

  • Magyar életrajzi lexikon
  • Gulyás Pál: Magyar írók élete és munkái I–XIX. Budapest: Magyar Könyvtárosok és Levéltárosok Egyesülete. 1939–2002.   VIII. kötet, 403-404. hasáb.

További információk[szerkesztés]

  • Magyar múzeumi arcképcsarnok. Főszerk. Bodó Sándor, Viga Gyula. Bp., Pulszky Társaság-Tarsoly Kiadó, 2002.
  • Szmodits László: Neves magyar gyógyszerészek kegyeleti adattára. [Bp.], Dictum Kiadó, 2003.
  • Új magyar életrajzi lexikon. Főszerk. Markó László. Bp., Magyar Könyvklub.